DA LI JE BRESKVICA INSPIRACIJU NAŠLA U OVOJ FRESCI?! Samo na jednoj crkvi žena je oslikana u NARODNOJ NOŠNJI, a simbolika je JAKA
Foto: Printscreen/RTS

slučajna podudarnost?!

DA LI JE BRESKVICA INSPIRACIJU NAŠLA U OVOJ FRESCI?! Samo na jednoj crkvi žena je oslikana u NARODNOJ NOŠNJI, a simbolika je JAKA

Stars -

Anđela Ignjatović Breskvica za dlaku je izgubila prvo mesto i odlazak u Malme kao predstavnica Srbije na Pesmi za Evroviziju.

Sem što se njena pesma "Gnezdo orlovo" dopalo publici, koja joj je dala najviše glasova, mlada pevačica je oduševila i belom haljinom koja podseća na belog anđela sa oreolom i krilima. Nosila je i simbol naše tradicije - pojas sa narodne nošnje.

Breskvica
foto: Printscreen/RTS

Sada su je pojavile i pretpostavke da je za svoj scenski izgled našla inspiraciju sa jedne ikone.

Pored Crkve brvnare u Sečoj Reci nalazi se crkva Svetog Georgija čiji su temelji postavljeni 1900, a osvećena je 1925.godine.

Iznad ploča na severnoj strani ove crkve jedan poznati srpski slikar i vajar davno je naslikao je ženu u narodnoj nošnji, a u vidu tehnike mozaik, pa prikaz simbolizuje stradanje Srbije i našeg naroda. Ova freska nosi naziv "Majka Srbija", a godine 2015. je osvežena u pomenutoj tehnici mozaik.

Crkva
foto: Printscreen/RTS

Na fresci se jasno vidi žena koja nosi narodnu nošnju, dok na glavi ima oreol. Iza nje su velika krila bele boje i dva orla sa krunom ispred, što je po svemu sudeći bila velika inspiracija Anđeli Ignjatović Breskvici, koja je na sceni tokom svog nastupa na PZE, imala slične motive.

Njoj je iza na video bimu bio prikazan orao kako leti raširenim krilima, dok je na kostimu imala bela krila i venac na glavi.

Crkva Svetog Gergija u Sečoj Reci predstavlja duhovni stub sela opominjući današnja pokolenja na snagu molitve, vere i istine.

Breskvica
foto: Printscreen/RTS

U svojim rukama svetiteljka drži lovorove vence (simbol večnosti, besmrtnosti i pobede) u kojima su ispisane godine rata 1912-1918. Na središnjem delu kompozicije su smeštene maslinove (maslina – simbol mira i Božije brige za ljude) i hrastove grančice (hrast – simbol snage i moći). Ispred svetiteljke su štit, na čijoj se crvenoj pozadini nalazi krst sa ocilima (simbol svetlosti). Iza štita se viore dve srpske zastave.

kurir.rs/republika/preneo I.L.

Bonus video:

02:40

MAJKA TEYA DORE EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Nije razmišljala o prijavi, OVA stvar je sve preokrenula! Stizale su joj poruke iz Evrope

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja