OVAKO SU POGINULI ČLANOVI "CRVENE JABUKE" Krenuli na koncert, pa doživeli TRAGIČNU SUDBINU: Ispred bolnice bilo hiljade ljudi...
Foto: Printscreen/Youtube

šok

OVAKO SU POGINULI ČLANOVI "CRVENE JABUKE" Krenuli na koncert, pa doživeli TRAGIČNU SUDBINU: Ispred bolnice bilo hiljade ljudi...

Stars -

Grupa "Crvena jabuka" pojavila se na javnoj sceni pre više od četiri decenije, a tadašnji članovi grupe doživeli su stravičnu nesreću.

Naime, na putu ka Mostaru, 18. septembara 1986. godine, gde su imali zakazan koncert, momci iz grupe "Crvena jabuka", doživeli su saobraćajnu nesreću kod Jablanice u kojoj su ostali bez dva člana ovog benda.

Članovi orkestra krenuli su s tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru.

Crvena jabuka, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Bas-gitarist Aljoša Buha, solist Dražen Ričl Zijo i vozač Zlatko Arslanagić seli su u automobil. Iza njih su u drugom automobilu vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić.

Odmah iza Jablanice prema Mostaru Žerić i Jelčić, kao i predstavnici “Atlasa” iz Zenice, organizatora turneje, u “Zastavi 1500” naišli su na veću grupu ljudi okupljenih oko smrskanog automobila. Nisu imali vremena da stanu jer su žurili na koncert.

Nažalost, u tom automobilu bili su njihove kolege.

Crvena Jabuka, koncert
foto: Miroljub Radivojević/Turistička organizacija Leskovac

"To je bio težak dan. Mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, a tek oko pola 8 uveče došla je policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku, a kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i sa nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri, četiri hiljade ljudi", prisetio se Žera tragedije koja je Crvenu jabuku zavila u crno.

Na licu mesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je pevač i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl Zijo zadobio teške povrede i preminuo je 1. oktobra 1986. godine.

Godinu dana od tragedije objavili album

"Crvena jabuka" je objavila drugi album pod nazivom "Za sve ove godine", godinu dana nakon tragedije.

Iako se činilo da se grupa raspala, jer je Ričl bio oličenjenje i duša "Crvene jabuke", ipak je uspeh drugog albuma ohrabrio preostale članove da nastave dalje i nižu hitove.

Crvena Jabuka, koncert
foto: Miroljub Radivojević/Turistička organizacija Leskovac

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma", gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, pevač i jedan od osnivača "Crvene jabuke". Riči je jedno vreme bio i gitarista sastava Elvis J. Kurtović, a bio je i glumac u "Top listi nadrealista", prenosi Direktno.rs.

Basista grupe, koji je preminuo na licu mesta, Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine, u Zenici. Živeo je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić Cunja. Bili su kao braća. Bavio se sviranjem i pisanjem.

Kurir / Blic / Preneo: Lazar Stanušić

Bonus video:

09:27

STARS EP259

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track