Kusturica: Srbi, jači ste od opsade!

Emir Kusturica u Leposaviću

Kusturica: Srbi, jači ste od opsade!

Stars -
Proslavljeni reditelj na severu Kosmeta, na otvaranju festivala domaćeg filma, dočekan ovacijama. Na Jarinju ga policajci Euleksa detaljno pretresli

Jeste Kusta, nije Kusta!Leposavić je kasno preksinoć ovacijama dočekao Emira Kusturicu. U dupke punoj dvorani Centra za kulturu „Sava Dečanski“ stotine ljudi na nogama su, uz aplauze, ispratili projekciju Kustinog filma „Naš život“, u kojem slavni režiser igra monaha.- Još pamtimo Kustine reči da ga „duša boli za Kosovom“, i cenimo njegovu brigu za nas. On je naš brat - kažu Srbi u Leposaviću.- Dirnuli su me ovi ljudi, a istovremeno i - zadivili! Divim se njihovoj veri, njihovoj borbi, istrajnosti, ovde se život odvija jer je jači od opsade - poverio se Kusta Kuriru.A da nije lako ući na Kosovo, da je život Srba na severu svakodnevna borba, iskusio je i sam Kusturica. Na Jarinju su policajci Euleksa velikog režisera, koga ili nisu prepoznali, ili su namerno trenirali strogoću, naterali da izađe iz kola i pokaže im šta ima u gepeku.Čitavu scenu, sa desetak metara razdaljine, pratilo je i nekoliko vojnika Kfora sa dugim cevima i prstom na obaraču.Kusta je otvorio gepek, a unutra - tri glavice luka!- Šta ste vi to vozili u gepeku? - interesovalo je policajca Euleksa na prelazu.- A šta tebe briga šta sam ja vozio, da nećeš možda i kola da mi oduzmeš! - podigao je glas i Kusturica...U Leposaviću je Kusta otvorio festival domaćeg igranog filma, a zatim stigao da obiđe i Zvečan, da vidi čuveno mesto Rudare, most ispred Zvečana, barikade.Na izlazu iz Kosova, opet Euleks.Kusta je predao svoju ličnu kartu, koju je prvo gledao jedan, pa drugi, pa treći, pa četvrti policajac Euleksa... Na kraju su sva četvorica gledali čas u ličnu kartu, čas u Kusturicu...I kad se činilo da se sprema nevolja, jedan od policajaca izvirio je kroz otvor:- Vi ste stvarno Emir Kusturica? Ne mogu da verujem! Jeste li vi stvarno Kusturica? - pitao je kroz prozor.- Jeste, ja sam Kusturica! Ovog puta ne na crvenom tepihu, nego ovde, na Kosovu, sa Srbima. Ne verujete mi da sam Kusturica, a kako biste mi poverovali da je onaj luk iz moje njive - uzvratio je Kusta.

Na poklon koporan i libadaEmir i Maja Kusturica u Leposaviću su na poklon dobili koporan i libadu, delove srpske nošnje iz Prištine. Zauzvrat, Kusturica, koji je bioskopu već poklonio audio opremu, obećao je novi poklon - kino-projektor.- Nije ovde sve tako crno kao što izgleda. Vi budite nadu, pokazujete da se život može odvijati i pod najvećim nedaćama. Ohrabrujuće poslednjih meseci zvuči i briga koju predsednik Nikolić pokazuje za vas - rekao je Kusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja