RRA protiv Erine izjave, Pink: Nije pomenuo seks

RRA protiv Erine izjave, Pink: Nije pomenuo seks

Stars -
Savet RRA održao je vanrednu telefonsku sednicu na kojoj je ocenjeno da su izjavama folk pevača u Farmi da je bio u vezi sa učenicom osmog razreda povređeni Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašnaju emitera

BEOGRAD - Savet Republičke radiodifuzne agencije danas je održao vanrednu telefonsku sednicu na kojoj je ocenjeno da su izjave folk pevača Andrije Ere Ojdanića u rijaliti-programu "Farma" na TV Pink da je bio u vezi sa učenicom osmog razreda osnovne škole povređeni Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašnaju emitera.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić izjavio je da je pokrenut postupak za izricanje mera, a da će nadležnom tužilaštvu biti predat snimak u kojem Ojdanić kaže da je imao vezu sa devojčicom, kako bi se ispitalo kakva je bila priroda te veze, jer ukoliko je veza uključivala i seksualni odnos to se može tretirati kao krivično delo.

Knežević je najavio da će u RRA u ponedeljak biti održana sednica na kojoj će se predstavnici RTV Pink izjasniti o tom slučaju.

On je konstatovao da je odgovornost emitera utoliko veća zbog činjenice da je sporna izjava emitovana, ne u direktnom ili odloženom prenosu, već u pregledu dnevnih aktivnosti učesnika u programu "Farma".

Televizija "Pink" smatra da su reakcije na izjave Ojdanića opravdane, ali da su u isto vreme i preterane."Ojdanić nije izjavio da je imao seksualne odnose sa maloletnicom, već je ispričao da je navodno bio u nekoj vrsti platonskog odnosa.

U suprotnom, takvu izjavu ne bismo objavili. Naravno, postavlja se i pitanje da li je u pitanju realna priča, pošto je poznato da je gospodin Ojdanić sklon davanju sličnih izmišljenih izjava kako bi privukao pažnju na sebe", navodi se u odgovoru pres-službe RTV Pink.

Televizija "Pink" je, kako se dodaje, pripremila pomnu kontrolu živih uključenja sa odloženim praćenjem od pet minuta kako nepoželjne izjave, psovke ili uvrede ne bi bile u etru."Sporni snimak je emitovan u pregledu dana nakon više pregleda i nakon ustanovljenja da nije reč o hvalisanju krivičnim delom", objašavaju u RTV "Pink".Najnoviji incident u zabavnoj emisiji "Farma" ne iznenađuje sociologa kulture Ratka Božovića, koji u rijaliti programima vidi "drogu koja služi za samozaborav mase".

"Nama se populistička varijanta kulture pretvorila u estradu, a u estradi strada kultura i pamet. Oni koji su nabavili za taj program Eru Ojdanića znali su za šta je sposoban i kakvi su njegovi moralni nazori", rekao je Božović.

Konzumenti programa poput "Farme" su, prema njegovim rečima, voajeri koji nemaju svoj život i vape za iluzijom da je neko slobodniji od njih i da sme da javno govori stvari koje se inače ne govore.Emitovanje ovakvih sadržaja u programu televizije sa nacionalnom frekvencijom neprihvatljivo je za predsednika skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Mehu Omerovića i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koji očekuju reakciju nadležnih regulatornih tela.

Omerović je u saopštenju podsetio da se devojčice od 14 do 16 godina starosti smatraju po važećem Krivičnom zakoniku mlađim maloletnicama i da seksualni odnosi sa njima jesu krivično delo, bez obzira da li su osvareni uz njihov pristanak ili ne.

"Posebno zabrinjava to što iako je emisija išla sa odloženim prenosom niko u toj televiziji nije našao za shodno da spreči ovu sramotu. Verujem da će nadležno tužilaštvo i RATEL znati šta moraju da učine. Televizija koja ima nacionalnu frekvenciju mora znati da jurnjava za gledanošću ne sme biti spuštanje na najniži mogući nivo, na dekadenciju i promovisanje teških krivičnih dela", naveo je Omerović.

NUNS je pozvao RRA i druge nadležne organe da reaguju, i odgovore da li komercijalni emiteri podležu bilo kakvim obavezama u pogledu programskih sadržaja ili je dozvoljeno i najgrublje kršenje osnovnih etičkih i profesionalnih normi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track