UTERIVANJE PRAVDE: Policija privela razbijače ćiriličnih tabli, protesti nastavljeni
Foto: Tanjug

Šovinistička paranoja u Vukovaru

UTERIVANJE PRAVDE: Policija privela razbijače ćiriličnih tabli, protesti nastavljeni

Planeta -
Policija tereti građane i da su blokirali saobraćaj u Vukovaru na dve lokacije, kao i da su probili policijski kordon i ranili četvoro policajaca. Demonstranti su nastavili proteste, policija odbila da oslobodi privedene

VUKOVAR - Vukovarska policija je privela više osoba koje sumnjiči da su počinili krivična dela prilikom razbijanja dvojezičnih tabli na zgradama Poreske uprave i policije. Priveden je i građanin koji je razbio tablu zidarskim čekićem.

Policija tereti građane i da su blokirali saobraćaj u Vukovaru na dve lokacije, kao i da su probili policijski kordon i ranili četvoro policajaca.

Oštro osuđujući šovinističko nasilje u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske pozvala je sve političke stranke, da se nedvosmisleno ograde od gaženja po temeljnim vrednostima demokratije, i da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je pitanje postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru osetljivo, ali da se zakon mora poštovati, a nezadovoljstvo kanalisati.

On je poručio da onaj ko ima drugačije političke ideje, treba da ih iznese uz poštovanje demokratskih načela, a ne da se služi nasiljem.

"Pozivam sve koji su aktivni u politici, posebno stranke, a većina ih je učestvovala u donošenju ove odluke, da budu odgovorni, da učine sve da zakon bude poštovan", rekao je Josipović za hrvatske medije.

On je dodao da ne može da tvrdi da su današnji protesti politički motivisani i da očekuje da će zakon o pravima nacionalnih manjina biti sproveden.

Policija odbila da pusti privedene, protesti pred zgradom

Policija nije udovoljila zahtevima demonstranata da iz pritvora pusti ranije privedenu petoricu njihovih članova zbog nasilnog uklanjanja tabli sa dvojezičnim natpisima, javljaju hrvatski elektronski mediji, dodajući da je blizu 300 demonstranata nastavilo protest pred policijskom zgradom.

U zgradi Policijske uprave vukovarsko-sremske predveče su održani pregovori policije i demonstranata, ali su ubrzo i završeni bez uspeha, pa privedeni ostaju u policiji, navodi agencija Hina.

Nezvanično, u pritvoru su zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track