VELIKI BRAT: Britanci špijunirali pola sveta, SAD im pomogle!
Foto: Rojters

Novi skandal s prisluškivanjem šokirao svet

VELIKI BRAT: Britanci špijunirali pola sveta, SAD im pomogle!

Planeta -
Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) sarađivala s britanskim Štabom za vladine komunikacije (GCHQ) da bi motrili na više od 60 zemalja

LONDON - Svi smo po prismotrom. Britanski Štab za vladine komunikacije (GCHQ), u saradnji s američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom (NSA), špijunirao je organizacije poput Unicefa i Medesin du monda, koji šalje lekare i drugo medicinsko osoblje u ratom zahvaćene zone. Njihova meta bili su izraelski zvaničnici, među kojima tadašnji premijer Ehud Olmert, zamenik predsednika Evropske komisije, Španac Hoakin Almunija, ali i članovi nemačke vlade. Imena i detalji špijuniranja nalaze se u dokumentima koje je medijima dostavio bivši saradnik NSA Edvard Snouden, koji je dobio azil u Moskvi.Tajna dokumentaNovootkrivene informacije, objavljene nakon zajedničke istrage britanskog dnevnog lista Gardijan, nemačkog Špigla i američkog Njujork tajmsa, izazvale su burnu reakciju evropske komisije, Almunija i mnogih drugih koji su bili meta prisluškivanja.Dokumenti obelodanjuju i da je GCHQ pratio satelitske razgovore između Evrope i Afrike iz malog grada Bude između 2008. i 2011. Britanske vlasti nisu samo nasumično špijunirale Afrikance, već su i ciljano prisluškivale nekoliko afričkih lidera. Na meti prisluškivanja bio je i „Tejls grup“, francuski džin odbrane i logistike koji je delom u vlasništvu francuske vlade. Registrovana je razmena informacija putem razgovora i elektronske pošte u više od 60 zemalja.Među dobrotvornim organizacijama pored Unicefa, koji pruža pomoć deci, i francuskog Medesin du monda, na meti GCHQ i NSA našli su se i program Ujedinjenih nacija za razvoj siromašnih nacija, kao i Svetska zdravstvena organizacija.Berlin na udaruU Nemačkoj je presretana zvanična komunikacija između te države i Gruzije, kao i s Turskom, a meta je bio i nemački ambasador u Ruandi.Inače, za razliku od američke agencije NSA, britanski GCHQ ima pravo da prikuplja informacije koje se tiču ekonomije ukoliko to ima veze s nacionalnom bezbednošću. To je moguće zahvaljujući obaveštajnom i bezbednosnom aktu iz 1994, koji, kako tvrde mediji, ne obuhvata i ne opravdava novi talas špijuniranja.

Dejvid Kameron licemeranU jeku skandala zbog američkog špijuniranja nemačke kancelarke Angele Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron pridružio se osudi Evropske unije povodom tog skandala. On je podržao zahtev Merkelove i francuskog predsednika Fransoa Olanda da se hitno održi sastanak sa Amerikancima, a sad se našao u nezgodnoj situaciji jer je u najnovijim objavljenim dokumentima koje je dobavio Edvard Snouden otkriveno da su i Britanci sprovodili jednako obimne akcije prisluškivanja mnogih svetskih zvaničnika.- Vođe Evropske unije dale su razumnu izjavu povodom slučaja špijuniranja i u potpunosti se slažem sa onim što su rekli - izjavio je u oktobru Kameron, što sada sigurno neće biti slučaj.

NSAAMERIKANCI SE PRAVDAJUIako je umešana u novi talas špijuniranja, američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i dalje opravdava svoje postupke.- Kao što smo prethodno rekli, ne koristimo strane obaveštajne sposobnosti da krademo i trgujemo informacijama. SAD sakuplja informacije iz stranih zemalja onoliko koliko to čini i svaka druga vlada - rekao je Džejms Klaper, direktor NSA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track