MDULS kao roditeljska kuća za svaki vid pomoći
Foto: Kurir

rodna ravnopravnost

MDULS kao roditeljska kuća za svaki vid pomoći

Vesti -

Predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh ističe da su zatečeni nerešeni problemi poseban izazov za ženu koja se prvi put nalazi na čelu opštine

Verujem da će Mreža pomoći da se dobra praksa zastupljenosti žena u političkom životu sa nacionalnog prenese i na lokalni nivo, što će doprineti dostizanju pune rodne ravnopravnosti, kaže na početku intervjua za Kurir predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh.

- Cilj je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština kako bi se odredili dalji koraci u našoj međusobnoj saradnji i precizirao vid podrške koji nam je potreban kako bismo prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama. Očekujem kvalitetniji rad, saradnju, da zajednički delujemo u cilju dostizanja rodne ravnopravnosti, da se bolje upoznamo, razmenjujemo iskustva, razvijamo kontakte, osnažujemo se, ali i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave bude naša prava podrška, roditeljska kuća gde ćemo moći da potražimo svaki vid pomoći.

Većina vas je došla na čelo lokalnih samouprava gde su vaši prethodnici ostavili mnogo nasleđenih problema. Kako izlazite na kraj s tim?

- Dolaskom na funkciju preuzela sam sve obaveze i odgovornost za vođenje opštine Bački Petrovac, znajući da u našoj opštini, pored mnogo dobrih stvari, ima i nerešenih problema, pre svega imovinsko-pravnih, infrastrukturnih i komunalnih. Svi zatečeni nerešeni problemi koji sežu godinama unazad predstavljaju veliki izazov za svakoga, posebno za ženu koja se prvi put nalazi na čelu opštine. Međutim, uz podršku svog tima i svih organa opštine, kao i institucija AP Vojvodine i Republike Srbije, deo po deo problema se rešava.

Da li ste vi lično već imali priliku da se obratite svojoj koleginici u drugom gradu ili opštini za pomoć ili savet u rešavanju nekog problema?

- Do sada konkretno nisam imala potrebu da se obratim za pomoć nekoj od mojih koleginica u drugim gradovima ili opštinama, ali sam uvek otvorena za komunikaciju i saradnju. Svako iskustvo rukovodilaca iz drugih lokalnih samouprava je značajno i moglo bi biti primenjeno u radu naše opštine, na dobrobit građana Bačkog Petrovca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track