RODNA RAVNOPRAVNOST Liderke na lokalu su pokretači i kreatori promena u svojim sredinama
Foto: Sanja Knežević

RODNA RAVNOPRAVNOST Liderke na lokalu su pokretači i kreatori promena u svojim sredinama

Vesti -

Onaj ko je hrabar i uporan napraviće rezultat, makar trpeo i ozbiljne udarce, ističe ministarka Marija Obradović

Kada smo pre gotovo devet meseci formirali Mrežu gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji i kada su njih 22 potpisale Povelju ženske solidarnosti, bila sam uverena, kao i danas, da će sve one od ove inicijative imati praktične koristi. To se u proteklom periodu pokazalo kao tačno, posebno u onim okruzima u Srbiji gde su na čelu opština/gradova većinski žene, kaže na početku intervjua za Kurir ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

- Iskreno sam zadovoljna i srećna da su sve liderke na lokalu na pravi način prepoznale ideju zajedništva i solidarnosti koju Mreža promoviše i da se međusobno podržavaju u radu kako savetima, tako i konkretnim akcijama. Posebno sam ponosna na liderke Rasinskog i Južnobanatskog upravnog okruga, jer su pružile ruku jedne drugima u rešavanju problema koji su tražili hitno reagovanje, poput saniranja posledica poplava.

Inicirali ste E-obuku - „Obuka za državnu službu za 21. vek u Srbiji“. Kakve rezultate je ona postigla?

- Modernizacija javne uprave jedan je od osnovnih ciljeva Vlade Srbije i jedan od prioriteta MDULS kao nosioca reformskih procesa u javnoj upravi. Vođeni idejom da liderkama na lokalu pomognemo da unaprede kvalitet života svojih građana, ponudili smo im najmoderniji vid E-učenje i E-obuke, na platformi Nacionalne akademije za javnu upravu, koja im je dostupna 24 sata dnevno. Članice Mreže su bile prve koje su imale priliku da koriste ove savremene digitalne alate za usavršavanje, koji će im pomoći da bolje planiraju i prate postignute rezultate rada lokalnih administracija, a da lokalne samouprave koje vode efikasnije pružaju usluge građanima. Prema informacijama sa terena, znanja stečena ovim putem veoma im koriste u svakodnevnom radu.

Da li su aktuelne gradonačelnice i predsednice opština uspele da razbiju tabue da žene ne mogu da budu dobri kolektivni igrači?

- One polako, ali sigurno postaju pokretači i kreatori promena u svojim sredinama. U teškim vremenima žene se postavljaju na važne položaje kako bi na njih pala sva odgovornost. Sve 22 liderke pokazale su u poslednjih godinu dana da su sposobne i jake da se nose sa svim izazovima, jer samo onaj ko je hrabar i uporan napraviće rezultat, makar trpeo i ozbiljne udarce. Lično mislim da smo uspele u tome. Mreža je pomogla da se njih 22 međusobno povežu i da ostvare bolju saradnju s ministarstvom na čijem sam čelu. Pokazale smo i tek ćemo pokazati da smo, pored dostignutog kvantiteta u pogledu brojnosti na čelu JLS, postigle i kvalitet u svom radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track