Doba karantina bilo je doba nasilja u porodici
Foto: Shutterstock

Upozoravajuća statistika

Doba karantina bilo je doba nasilja u porodici

Vesti -

Koronavirus je doneo i pandemiju nasilja nad ženama, jer podaci nevladinih organizacija pokazuju da su žene bile izloženije nasilju

Na svakih 11 minuta tokom 2020. po jednu ženu u svetu ubio je partner ili član porodice. Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350 žena, a od početka godine najmanje 16.

Zabeleženo je još 16 pokušaja femicida, saopštio je Autonomni ženski centar povodom 6. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv femicida.

Kako su naveli, osim borbe s pandemijom, ovu godinu obeležio je i niz prijava za seksualno nasilje u kojima su osumnjičeni bili poznate ličnosti, javni funkcioneri, profesori i drugi, ali žrtve nisu u dovoljnoj meri dobile podršku institucija i javnosti:

- Nekažnjivost, okrivljavanje i zastrašivanje žrtava, podrivanje njihovog kredibiliteta, te promovisanje nasilnika i nasilja ne mogu doprineti ni smanjenju nasilja prema ženama ni sprečavanju ubistava žena, koja su najčešće krajnji i najbrutalniji ishod. Zato podsećamo da je obaveza države da zaštiti žene od nasilja - navode u AŽC.

Njima se, kako kažu, na početku vanrednog stanja javio trostruko veći broj žena.

- U ovoj godini svaka četvrta ubijena žena prethodno se obraćala nadležnim institucijama za podršku i pomoć, što pokazuje da u ovim slučajevima postoji istorijat nasilja, ali da nije bilo adekvatnog odgovora i sankcionisanja takvog nasilja i imamo ishode kakve imamo. Isto se može reći za desetogodišnji period u kome je u proseku svaka treća prethodno prijavljivala nasilje nadležnim institucijama - rekla je Vedrana Lacmanović iz AŽC i dodala da je, „osim adekvantnog institucionalnog odgovora, neophodno i da mediji stvaraju atmosferu podrške za žrtve i nulte tolerancije na nasilje, i da svako zna da je svaki oblik nasilja prema ženama zakonom kažnjiv i nedopustiv“.

Obeležavanjem 6. decembra simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati.

PRIJAVITE NASILJE

  • l Prijava nasilja u porodici 0800 100 600
  • l Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom 011 2645328
  • l SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja (14-18 časova) 3626 006
  • l Autonomni ženski centar - SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja 0800 100 007
  • l Sigurna kuća 0800 011 011, 011 2769 466, 062 304 560
  • l Policija 192

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja