15:16

RUSIJA IMA JASNU TAKTIKU ZA OSVAJANJE UKRAJINE? General Kastratović tvrdi OVAKO PLANIRAJU DA DOVEDU UKRAJINU DO KAPITULACIJE

rat na istoku

OVAKO ĆE RUSI NATERATI UKRAJINU NA PREDAJU? Stručnjaci složni nakon pada Marijupolja ZELENSKI ŠALJE 80.000 VOJNIKA U ODSUDNU BITKU

Vesti -

Sledeći potez ruske vojske u Ukrajini je postepeno opkoljavanje svih velikih gradova kako bi iscrpeli tamošnje ukrajinske snage i primorali ih na brzu predaju, navode nekadašnji general Luka Kastratović i pukovnik u penziji Boško Zorić.

Rusija prema njihovih rečima sprovodi taktiku postepenog osvajanja velikih gradova kako bi što manje civila nastradalo, a od tog plana ne odustaje čak i po cenu svojih velikih gubitaka.

- NATO snage su raspoređene na svim tačkama zemljine kugle i posle neuspeha Amerike da stvore svoje ciljeve i novi svetski poredak kreću u razbijanje Rusije preko drugih zemalja. U tom smislu su primile određene zemlje, koje su pale iz Sovjetskog Saveza, koje su razbijene, ali i džave sa teritorije bivše Jugoslavije. U tom smislu dovele su na vlast neofašističku organizaciju na čelu sa (Volodimirom) Zelenskim. U Evropi je na vlasti ideologija poraženih snaga iz Drugog svetskog rata. Nagomilavaju trupe i dovode neofašiste i spremaju se za napad na Rusiju - rekao je Kastratović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Nekadašnji general je dodao da se na osnovu plana NATO od pre nekoliko godina moglo naslutiti šta se sprema.

Luka Kastratović, Boško Zorić
foto: Kurir televizija

- Godine 2017. (generalni sekretar NATO Jens) Stoltenberg je izdao zadatak svojim članicama i partnerima da se grade mostovi i pruge, sve što ide prema Rusiji, ako dođe do rata da može da ide teška tehnika. U februaru su planirali da izvrše pogrom stanovnika Luganska i Donjecka. Isto što su uradili Hrvati sa kninskom krajinom su planirali Ukrajinci. Rusija je ovde primenila strategiju preventivnog udara. Da Rusija nije pokrenula intervenciju, Ukrajinci bi prvi to uradili. (Vladimir) Putin je upozoravao pre nekoliko godina da se ne rade ti zločini prema ruskom stanovništvu u te dve pokrajine, a Evropa je garantovala da će Ukrajina poštovati međunarodno pravo - naveo je Kastratović.

General Kastratović dao je opsežan odgovor na pitanje voditeljke Olje Lazarević koja je taktika Rusije za osvajanje Ukrajine.

- Rusija je sprovela taktiku postepenog osvajanja gradova. Neonacističke snage su zaposele civilne objekte, ali Rusija ide po cenu sopstvenih gubitaka postepeno da osvaja gradove i da ih ostavlja bez naoružanja i da tako privoli Ukrajince i Ameriku da odustanu od svojih planova. Amerika pokušava da pokrene određene aktivnosti i na drugim tačkama. Evo vrše pritisak na Srbiju da priznamo KiM i da se odreknemo Republike Srpske. To je sada jedna složena situacija i pitanje je da li će Amerikanci istrajati u svojim aktivnostima na slamanju Rusije. Ekonomski Rusiju ne mogu pokoriti. I ranije sankcije su uticale da se Rusija okrene sopstvenoj ekonomiji i da ne zavisi ni od koga - kaže Kastratović.

Luka Kastratović, Boško Zorić
foto: Kurir televizija

Dodao je da je Rusima cilj da što manje stanovnika strada,

- Rusija ide postepeno kako bi što manje stanovnika nastradalo, a tako trpi svoje gubitke. To je veoma složeno s obzirom na to da su svi ciljani objekti, uključujući bolnice i škole, zaposednuti neonacistima - naveo je general Luka Kastratović.

Pukovnik u penziji Boško Zorić mišljenja je da se Rusija u samom startu ofanzive nije najbolje snašla.

- Svi znamo da je 25. februara trebalo da počne ofanziva na samoproglašene republike Lugansk i Doneck i samo me čudi što taj momenat nije iskorišćen u propagandne svrhe. Ovo je propagandni rat na svim nivoima. Mnogo je laži i pitanje je šta je istina. Dakle, zašto nije puštena ukrajinska vojska da uradi to što je planirala, a da Rusija odgovori sa ovim što je već uradila. Stekao sam utisak da je ruska vojska imala pogrešne procene o snazi ukrajinske vojske i o raspoloženju naroda u tom istočnom delu - naveo je pukovnik.

Strategija napada ruske vojske, prema njegovim rečima, jeste rasecanje istočnog dela teritorije i opkoljavanje gradova.

Luka Kastratović, Boško Zorić
foto: Kurir televizija

- Po mom mišljenju ruska vojska se snašla dobro. Nije obezbeđena to što bi po meni svaka vojska uradila, apsolutna prevlast u vazdušnom prostoru, jer ruska vojska je moćnija i ima savremeno naoružanje. Strategija ruske vojske je napad iz više pravaca i te kolone koje su samostalne i koje rasecaju taj istočni deo teritorije Ukrajine. Ukrajinska vojska je pre početka sukoba u reonu Donbasa dovela svoje najbolje jedinice i jedinice koje imaju obeležje neonacista, znači najokorelije jedinice. Procene su da je tu skoro 80.000 pripadnika ukrajinske vojske od 200.000 koliko ih ima - rekao je Zorić.

Dodaje da prema njegovom mišljenju sada sledi opkoljavanje gradova.

- Cilj Rusije je da prvo izoluje sve gradove i da krene u napad jednog po jednog grada. Marijupolj je osvojen, a sada će te iste vojske krenuti na sever da zatvaraju ta klešta i da se te najjače snage ukrajinske vojske izoluju. Ako im preseku sve komunikacije i snabdevanja dovešće ih u situaciju da se moraju predati - kaže Zorić.

Naveo je i da niko ne želi da se meša u sukob Ukrajine i Rusije.

- Ne želim da držim nikome stranu, ali legitimno je pravo da ću da sprečim svog protivnika da uzima oružje od drugih da bi ga upotrebio protiv mene. Ovde svi gledaju da se zaštite jer ako krene treći svetski rat, ja ne znam onda ko koga može više kontrolisati - istakao je pukovnik u penziji Zorić.

Kurir.rs

Bonus video:

05:16

AKO RUSIJA OVO URADI EVROPI, RAT ĆE DOĆI DO VRHUNCA! Ekspert za bezbednost upozorava na opasnost ako se Rusi ODLUČE NA OVAJ POTEZ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track