POČINJE PROGRAMSKI LUK "DRUGA EVROPA" U NOVOM SADU: Baviće se stvaralaštvom marginalizovanih grupa
Foto: Samo Novi Sad

POČINJE PROGRAMSKI LUK "DRUGA EVROPA" U NOVOM SADU: Baviće se stvaralaštvom marginalizovanih grupa

Vesti -

Počinje programski luk „Druga Evropa” koji predstavlja krunu i veliko finale Evropske prestonice kulture kroz kulturu drugačijeg.

Ovaj programski luk će trajati od 7. oktobra do 27. novembra i baviće se stvaralaštvom marginalizovanih grupa, stripa u novim formama, te upoznavanjem publike sa bogatstvom alternativnih, manjinskih, avangardnih žanrova, jezika i izraza, uz više od 430 umetnika iz čak 38 različitih zemalja.

„Drugu Evropu” će otvoriti koncert perkusionistikinje Evelin Gleni koja je gluva od 12. godine, kao i nastup energičnog bečkog orkestra Black Page Orchestra, ali i izložba „Uroš Predić za sve” koja će biti otvorena 7. oktobra u Galeriji Matice srpske.

Važan segment će biti posvećen stripu, tako da će se u Novom Sadu okupiti najznačajniji strip crtači, poigravajući se sa ovom vrstom umetnosti i predstavljajući njene nove forme od 21. do 30. oktobra u Distriktu.

1 / 5 Foto: Samo Novi Sad

Evropska prestonica kulture daće svojevrstan omaž jednom od najvećih novosadskih umetnika koji je bio ispred svog vremena, Mitru Subotiću Subi. Akcenat je stavljen na izložbu „Suba soba”, rimejk njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom – The Dreambird, a tim povodom prisustvovaćemo i koncertu popularne brazilske pevačice Céu, dobitnice tri Latino Gremija, koja je nominovana i za Gremi u kategoriji svetske muzike.

„Sumnja, strepnja, čak bih rekao i predrasuda su pratili Novi Sad od procesa kandidature, pa sve do statusa jedna od najboljih EPK ikad. Baš zato, sve što je drugačije, nedovoljno istaknuto, alternativno i nezavisno pripremali smo za kraj. I umesto upitnika “da li je ovo druga Evropa?”, nudimo vam usklik „Ove programe ne smem propustiti!”, istakao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja