MINISTAR MALI RAZGOVARAO SA DIREKTORKOM SVETSKE BANKE ZA ZAPADNI BALKAN: Istakao da je Srbija ekonomski i dalje jaka i stabilna
Foto: Printscreen/Instagram/mali_sinisa

MINISTAR MALI RAZGOVARAO SA DIREKTORKOM SVETSKE BANKE ZA ZAPADNI BALKAN: Istakao da je Srbija ekonomski i dalje jaka i stabilna

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju o projektima koji se sprovode u saradnji sa tom finansijskom institucijom, kao i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Mali je predstavio makroekonomske pokazatelje Srbije i istakao da je Srbija ekonomski i dalje jaka i stabilna, da je u dve godine pandemije bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je rekao da je u prvom kvartalu ove godine Srbija ostvarila privredni rast od 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u drugom kvartalu 3,9 odsto BDP-a.

Mali je podsetio da je stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu iznosila 8,9 odsto, dok je 2012. godine bila 25,9 odsto.

Naglasio je i da je Srbija u prvih osam meseci ove godine privukla 2,66 milijardi evra stranih direktnih investicija, kao i da je javni dug na nivou od oko 54 odsto, "što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht".

Podsetio i da će u Srbiji od 1. novembra biti povećane penzije za devet odsto, a potom od 1. januara za još 12,1 odsto, kao i da se planira povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto i minimalne zarade od 14,3 odsto.

Mali je rekao i da aktuelna svetska kriza nije zaustavila velike infrastrukturne projekte koji su važni za rast srpske ekonomije.

Istakao je da se kao i sve zemlje u Evropi Srbija suočava sa velikim izazovima kada je u pitanju energetska kriza i rekao da Srbija ima najnižu cenu struje u Evropi od 43 evra po megavat satu, a koja na tržištu ide do 500 evra po megavat satu.

Napomenuo je i da su ograničene cene goriva na pumpama, te da je to samo deo paketa mera koje se sprovode kako se teret krize ne bi preneo na privredu i građane.

Ministar je podsetio i da su uspešno uvedeni novi sistemi e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da Srbija nastavlja sa reformama. On je naveo da Srbija razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom setu fiskalnih pravila.

Napomenuo je i da Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) započinje posetu Srbiji 20. oktobra i da će se sa njima razgovarati o sklapanju novog aranžmana.

Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan ;Šaoćing Ju je izrazila zadovoljstvo zbog nastavka saradnje koju su njeni prethodnici uspešno postavili. Ona je naglasila da je sa Srbijom dogovoren najveći program u odnosu na ceo region Zapadnog Balkana.

Ona je takodje podsetila na novi Okvir za saradnju sa Srbijom za period 2022-2026. godine kojim se predvidja osnaživanje makro-fiskalnog okvira za zeleniji rast i zelene investicije, kao i poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne integracije, i predstavila planove za budžetsku podršku za ovu i narednu godinu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track