DRAGAN VESELINOV KOD BASARE: Kosmetsko pitanje je maska za bogaćenje elita
Foto: Kurir

DRAGAN VESELINOV KOD BASARE: Kosmetsko pitanje je maska za bogaćenje elita

Vesti -

Dragan Veselinov, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i nekadašnji ministar poljoprivrede u vladi Zorana Đinđića, današnji je gost Svetislava Basare u emisiji „Crveni karton“, koja se emituje od 16 časova na Kurir televiziji.

Njegova knjiga “Moj bog, pitajte popa” izazvala je dosta polemike u javnosti.

“Moja knjiga je kritika, na jednoj strani hrišćanstva i njegovih ideoloških koncepcija, a s druge strane Srpske pravoslavne crkve, posebno sa stanovništa Velike Srbije. Konceptualna greška celog hrišćanstva je to što ne odgovara na pitanje koji je vaš politički sistem, koji je vaš ekonomski i obrazovni sistem. Ono pokušava da se snalazi preko sekularne pozicije, gde osećaju da mogu propagandom tu i tamo nešto da postignu. Hrišćanstvo nije sposobno da odgovara na socijalna pitanja, već je postalo ideologija mirenja s postojećim stanjem. Ono je pacifikacija postojećeg stanja i tako se vekovima provlači”, izjavio je, između ostalog, Veselinov.

On je bio ministar poljoprivrede u prvoj vladi Zorana Đinđića, a posle dve i po godine podneo je ostavku zbog saobraćajnog udesa. Govorio je o periodu nakon što je “skinut s vlasti režim Slobodana Miloševića i crnogorskih prišipetlji koji su bili uz njega”, o podelama i otporu reformskim idejama unutar same vlade, o tome zašto smatra da opozicija neprekidno ide uz dlaku vlasti i kukavički nastupa umesto da otvoreno ide s polarno različitim predlozima, o tome zašto je “Kosmetsko pitanje postalo maska za bogaćenje elita u Beogradu i drugim mestima i maska za ogromnu korupciju u zemlji, za neviđeni kriminal i siromašenje velikog broja ljudi u našoj zemlji”.

On kritikuje sporazum u Briselu jer ga vidi kao “potpisivanje otpadaka od mnogo boljeg predloga koji je u ime Ujedinjenih nacija dao Marti Ahtisari”.

Veselinov i Basara su diskutovali o stanju u Crnoj Gori, o uticajima Rusije, “velikosrpskom nacionalizmu” i brojnim drugim temama.

Emisiju “Crveni karton” možete da pratite danas od 16 časova na Kurir televiziji!
Autor i voditelj emisije je Svetislav Basara, pisac i kolumnista Kurira.
Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track