VUČEVIĆ: Raznolikost nas spaja, poštovanje drugog je stvar civilizacijskih vrednosti, ali i kućnog vaspitanja
Foto: Beta Slobodan Miljevic

Srpsko-mađarska saradnja primer dobrosusedskih odnosa

VUČEVIĆ: Raznolikost nas spaja, poštovanje drugog je stvar civilizacijskih vrednosti, ali i kućnog vaspitanja

Vesti -

Na Paliću je 20. juna tekuće godine održana Prva sednica Strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske. Njoj je prisustvovao najviši državni vrh obe zemlje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak i premijeri Srbije i Mađarske Ana Brnabić i Viktor Orban. Na ovom više nego važnom susretu još jednom je jasno potvrđeno strateško opredeljenje za još veće jačanje savezništva i saradnje dvaju zemalja u svim sferama ekonomskog, političkog, društvenog, kulturnog i uopšte javnog života, kao i u infrastrukturi, a sve u cilju još boljeg života građana u obe zemlje. Miloš Vučević

Ministri odbrane Srbije i Mađarske potpisali sporazum o saradnji

Tokom ovog susreta došlo je i do takođe važnog sastanka između ministara odbrane Srbije i Mađarske, Miloša Vučevića i Krištofa Salaija—Bobrovnickog. Dva ministra su potpisala i sporazum o strateškoj saradnji u oblasti odbrane, koji je pokazatelj daljih zajedničkih napora za jačanje veza i u ovom važnom segmentu, naročito u jednom teškom momentu u kome se nalaze Srbija, ceo region, ali i veliki deo sveta.

Boris Stojkovski
foto: Printskrin / You Tube

Značajna izdvajanja Novog Sada za ustanove važne za mađarsku zajednicu

Zanimljivo je da je gotovo pa tačno godinu dana ranije, 21. juna 2022. godine Miloš Vučević, tada kao gradonačelnik Novog Sada, zajedno sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine i liderom Saveza vojvođanskih Mađara obišao Mađarski kulturni centar Šandor Petefi, Evropa kolegijum, te rimokatoličku župnu crkvu Svete Elizabete /Jelisavete) u novosadskom naselju Telep. Sve ove ustanove vezuje upravo mađarski kohezioni faktor i to su značajne tačke sastajanja mađarskog naroda koji živi u Novom Sadu. Tom prilikom Vučević i Pastor su imali prilike da vide kako je rimokatolička crkva na Telepu popravila sat i električne instalacije, a septembra 2022. godine Grad Novi Sad je opredelio značajna finansijska sredstva za molersko—farbarske radove na crkvi posvećenoj srednjovekovnoj ugarskoj princezi Elizabeti (srpski Jelisaveti) iz kuće Arpada, veoma poštovanoj u celom rimokatoličkom svetu i zaštitnici siromašnih i potrebitih.

Raznolikost nas spaja, poštovanje drugog i drugačijeg je stvar civilizacijskih vrednosti, ali i kućnog vaspitanja rekao je tom prilikom Miloš Vučević i to je maksima koje bi valjalo da se svi pridržavamo u ovim teškim vremenima.

Grad Novi Sad/Dnevnik novosadski/Boris Stojkovski, profesor istorije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja