BORBA PROTIV NEZAPOSLENOSTI I PRIVREDNI RAZVOJ NOVOG SADA - TEKOVINE VUČEVIĆA KAO GRADONAČELNIKA
Foto: Grad Novi Sad

BORBA PROTIV NEZAPOSLENOSTI I PRIVREDNI RAZVOJ NOVOG SADA - TEKOVINE VUČEVIĆA KAO GRADONAČELNIKA

Vesti -

Pravo na rad je osnovno ljudsko pravo, sadržano u raznim međunarodnim deklaracijama i nacionalnim ustavima. Ono predviđa da svaki pojedinac treba i mora da ima priliku da časno zarađuje za život. Ideja radničkog raja bila neodrživa

Druga Jugoslavija, uređena na ideji radničkog samoupravljanja, predviđala je punu zaposlenost društva i konstantan rast ličnog dohotka. Od druge polovine sedamdesetih jasno je bilo da ova ideja svojevrsnog radničkog raja nema utemeljenje u realnosti i da jugoslovensko društvo strmoglavo hita ka velikoj ekonomskoj krizi. Osamdesete godine su bile obeležene velikom nezaposlenošću i inflacijom. Usledile su devedesete, nasilne secesije Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovina, sankcije UN i velika politička ekonomska kriza i na kraju te teške decenije, agresija Nato pakta na SRJ Jugoslaviju.

Početkom 21. veka čak 30.000 nezaposlenih u Novom Sadu

Novi vek je doneo transformaciju političkog ekonomskog sistema koji rezultirao pljačkaškom privatizacijom i slomom starog društvenog ekonomskog sistema. Novosadski privredni giganti su nestajali jedan za drugim. Rezultat ovih radnji je bio podatak da je 31.12.2001. godine u Novom Sadu čak 30580 naših sugrađana bilo prijavljeno na sistem Nacionalne službe za zapošljavanje.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track