Vučević jasan: Kurtiju je meta Srbija, a nažalost njegov narativ su prihvatili pojedini u Centralnoj Srbiji
Foto: Printscreen/Prva TV

Premijerka je u UN precizirala šta se dešava na KiM

Vučević jasan: Kurtiju je meta Srbija, a nažalost njegov narativ su prihvatili pojedini u Centralnoj Srbiji

Vesti -

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Miloš Vučević našao se na udaru Aljbina Kurtija, a o tome i predizbornoj kampanji i novom naoružanju govorio je na Prvoj televiziji, u emisiji "Jutro".

Srbija "iskoristila" sednicu da upozna svetsku javnost o stvarnoj situaciji na KiM

-Mislim da je sve što smo čuli nakon sednice Saveta bezbednosti nešto očekivano i važno je spomenuti da je Srbija "iskoristila" sednicu da upozna svetsku javnost i najviše telo UN o stvarnoj situaciji na KiM, da se faktografski to poslaže. Nije to bilo lako organizovati. Da ne idem u 2010. godinu i na kardinalne greške da je Brisel moderator, a ne UN. UN imaju uravnoteženiji stav. Da li će to promeniti nešto dramatično nažalost neće, što ne znači da ne treba boriti se i govoriti o tome. Moramo da iskoristimo svaku šansu. Gospođa Brnabić je vrlo precizno poređala činjenično šta se dešava na KiM, ko provodi teror, ko je napadan i upucavan, ko se drži u pritvorima za redovne predmete, a da pripadnici drugih naroda budu pušteni da se brane sa slobode. Nema suza za našu patnju i bol.

Kurti je uzročnik svih problema na KiM

Niz provokacija dolazi iz administracije Prištine, a Vučević ističe da ne misli da je Kurtiju on meta, već Srbija.

-On pravi kompoziciju da sam ja jedan od organizatora, sve pod kapom predsednika države Aleksandra Vučića. Njemu je meta Srbija, ne neko pod imenom i prezimenom. Smešna je to konstrukcija, to je toliko besmisleno. Ja sam možda malo grublje odgovorio, ali mislim da je on uzročnik svih problema na KiM. On je tiranin koji sprovodi teror na KiM. Jeste li vi čuli za neku fabriku na KiM ili investiciju? Sve su to dotacije i sive zone. I imate narativ da su kriminalni klanovi samo tamo gde žive Srbi na KiM, koje oni kao kvazi država imaju pravo da sankcionišu. Nažalost, taj narativ prihvata deo političke scene i medija u Centralnoj Srbiji, koji isto opisuju Srbe na KiM i lidere Srpske liste. Time se Kurtiju daje legitimitet sa strane onih, koji bi po imenu i prezimenu trebalo da čuvaju interese države Srbije, da on što radi da je legitimno. A u Prištini je centar kriminalnih kartela. Čija politika je dovela do 11 posto manje Srba na KiM i ko ćuti o tome? Pa, međunarodna zajednica. Zato što je svima lakše da bude manje Srba na KiM. Sledeća im je aritmetika- manje Srba na KiM manje će se Srbija boriti za KiM, manje Srba mi smo bliži rešenju. Kakva predsednica Kosova, oni svi fingiraju pravni sistem. Nije to realnost. Realno je da je pravda na našoj strani, da sve druge imaju pravo da brane integritet sem jedne države. Mi smo uvek specifikum koji je uzvađen iz konteksta. Mi dobijamo kroz mir i stabilnost.

Čeka nas drugo poluvreme koje će biti daleko teže

Stranačke kolege sam na obeležavanju 15 godina od osnivanja SNS podsetio da to nije kraj, nas čeka drugo poluvreme, reka je Vučević.

-Nas čeka drugo poluvreme koje će biti daleko teže- po pitanju KiM, postoje spoljni i unutrašnji problemi. Problem je da Srbija izgubi, problem je ako ćemo mi da se vratimo u 2012. godinu. Oni ruše jakog predsednika, čoveka koji ima legitimitet da dobije izbore sa 2,5 miliona ljudi. Ruše ga da bi urušavali Srbiju. Lakše upravljate ako imate koaliciju od pet ili sedam stranaka. Politička stabilnost je preduslov za svaki napredak društva. Oni se ne bave prugama, školama, većim platama i penzijama, već koje će ministarstvo dobiti. Ulazimo u kampanju, biće teška sednica, za gledanje i slušanje, ali i to je deo političkog spektra. U Narodnoj skupštini je mesto gde treba da se čuje žustra polemika, jer je to mesto gde treba da se čuju stavovi. Naravno da nije dobro da se udara Ustavom, da se fizički obračunava sa predsednikom. Nažalost, apelovao sam da se poveća cenzus, nije bilo političke volje. Razumeo sam predsednika države da to nije legitimno raditi u predvečerje izbora, ali mislim da je nefer što smo spustili cenzus na tri posto.

Stižu nam novi helikopteri iz Nemačke i sa Kipra

On je naglasio da iz Kine treba da stignu ostali sistemi, a da to nije lako zbog političke realnosti jer smo okruženi državama NATO pakta.

-Dobro je da je ministar Momirović bio u prvom planu, a ne ja kao ministar odbrane. Ministarstvo odbrane nije nešto što treba uvek da bude u prvom planu. Ono što je izazov za nas je da ne možete više da kupujete naoružanje u Ruskoj federaciji, zbog ratova i sankcija, Kina može, ali... Kada pitate na Zapadu, onda kažu šta "Šta će to vama?" Nakon 40 godina nam je stigao prvi transportni avion iz Španije. Do kraja godine treba da stigne drugi, stižu nam novi helikopteri iz Nemačke i sa Kipra. Ako to uspemo, rekao bih da idemo u dobrom pravcu. To ne znači da zveckamo oružjem, volim to uvek da naglasim. To ne znači suludno trošenje para, trka u naoružanju, to je najglasniji i najvidljiviji odvraćajući faktor za one koji nisu dobronamerni za našu državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track