MINISTAR PRIVREDE SLOBODAN CVETKOVIĆ RAZGOVARAO SA SLOVENAČKOM POSLOVNOM ZAJEDNICOM U SRBIJI
Foto: Kurir

MINISTAR PRIVREDE SLOBODAN CVETKOVIĆ RAZGOVARAO SA SLOVENAČKOM POSLOVNOM ZAJEDNICOM U SRBIJI

Vesti -

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković danas je u poslovnom susretu sa predstavnicima dvadeset slovenačkih firmi koje posluju u Srbiji govorio o daljem jačanju i unapređenju privredne saradnje.

Događaj je organizovao ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant u rezidenciji te zemlje u Beogradu.

Cvetković je ukazao na izuzetan značaj i veliki doprinos slovenačkih investitora u Srbiji i predočivši na stabilan poslovni, politički i energetski ambijent u našoj zemlji, kao i dobru infrastrukturu, pozvao potencijalne investitore da ulažu u Srbiju.

„Vladi Srbije i Ministarstvu privrede veoma je važan ravnomeran regionalni razvoj, pa u tom smislu državni vrh insistira na obezbeđivanju kompletne infrastrukture. Time pravimo preduslove da i rubni delovi Srbije postanu atraktivni za ulaganje. Zato smo predvideli da manje atraktivne zone imaju dodatne podsticaje, čime bi se otvorila mogućnost da potencijalni investitori ulažu i u lokalne samouprave koje spadaju u niže grupe prema stepenu razvijenosti“, rekao je Cvetković.

Slobodan Cvetković
foto: Kurir

Podsetio je da Slovenija spada u deset najvećih investitora u Srbiji i da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u našoj zemlji.

„Bez obzira što je robna razmena između Republike Srbije i Republike Slovenije na visokom nivou, skoro 1,3 milijarde evra, postoji intencija da se to u narednom periodu još pospeši“, rekao je ministar Cvetković.

Dodao je da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu, a da je prošle godine priliv tih investicija iznosio 4,4 milijarde evra, što je ubedljivo najviše u regionu Zapadnog Balkana.

„Kada se u obzir uzmu i dva ključna inputa, a to su kvalitetna radna snaga, povoljnija cena energenata, to znači da su investitori u komparativnoj prednosti, jer su njihovi finalni proizvodi i usluge konkurentnije. Srbiju karakterišu i mir i stabilnost, a zahvaljujući političkoj neutralnosti, dodatno omogućava pogodnu klimu za proširenje poslovanja“, rekao je ministar Cvetović.

Branislav Pejčić, v.d. pomoćnika ministra predstavio je mehanizme dodele podsticaja Ministarstva privrede za privlačenje direktnih ulaganja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja