IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA: Ostali izbori u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima
Foto: Kurir

IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA: Ostali izbori u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima

Vesti -

Nakon 17. decembra nije formirana većina na nivou u Beogradu, održaće se novi izbori a kao datum je određen 2. jun ove godine. Najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3. april, izbore će raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, da bi se ispunio maksimalan rok od 60 dana. OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izveštaju naveo, kao jedan od razloga, da na izborima 17. decembra uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Vučića.

Nakon saopštenja datuma izbora predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je veoma važno da se poštuju preporuke ODIHR-a i pozvao ljude iz MUP da posebno restriktivno tumače zakon po pitanju promene prebivališta.

Konstitutivna sednica Narodne skupštine, koja je trebalo da se održi danas odložena je za sedam dana kako bi se tada potpuno završilo konstituisanje.

Da li su junski izbori dobra odluka?

Odluka vladajuće stranke, izvrštaj ODIHR-a, Evropski parlament, rezolucije, debate u Savetu Evrope, šta je doprinelo raspisivanju novih izbora u Beogradu?

Koje uslove opozicija postavlja za izlazak na izbore?

Gosti “Usijanja”:

Marko Matić politički analitičar

Ibro Ibrahimović politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli

Rajko Petrovović Institut za Evropske studije

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja