PISCI IZ SRBIJE PRVI PUT U MINHENU
Foto: Arhiva UKS-a

PISCI IZ SRBIJE PRVI PUT U MINHENU

Vesti -

U Minhenu je 27. aprila, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije, Dopunske škole srpskog jezika i kulture i Udruženja književnika Srbije, a uz podršku SPKD "Prosvjeta" iz Nemačke, priređeno književno veče, a 28. aprila i dnevni program za decu.

Pisci, Minhen
foto: Arhiva UKS-a

Otadžbinu su u susretu sa našim rasejanjem na upečatljiv način predstavili književnici: Ljubivoje Ršumović, Zoran Kostić, Mirjana Bulatović, Miloš Janković i Muharem Bazdulj. Sala minhenske Srpske pravoslavne crkve bila je puna oba dana, a značajno je napomenuti da u Minhenu do sada nikada nije organizovano gostovanje pisaca iz Srbije.

Pisci, Minhen
foto: Arhiva UKS-a

Prvog dana boravka u najvećem bavarskom gradu, generalni konzul Božidar Vučurović i vicekonzul Slaviša Maletić upriličili su u Konzulatu sastanak srpskih pisaca i predstavnika Udruženja književnika Bavarske. Prethodno je vicekonzul Slaviša Maletić poveo goste u obilazak Memorijalnog centra koncentracionog logora Dahau, prvog nemačkog nacističkog koncentracionog logora, otvorenog 1933. godine za, kako je tada rečeno, političke zatvorenike.

Pisci, Minhen
foto: Arhiva UKS-a

Umesto zvaničnog vodiča, podrobno je o mračnim delatnostima ovog nacističkog kampa svoje kolege informisao Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, inače vrsni poznavalac istorije. Pored ostalog, podsetio je svoje kolege po peru, da su u ovom logoru svojevremeno bili zatočeni i mnogi znameniti Srbi, među kojima i patrijarh Gavrilo Dožić, vladika Nikolaj Velimirović, glumac Stevo Žigon, violinista Vlastimir Pavlović Carevac...

Nakon što je u popodnevnim satima održan književni program za najmlađu publiku, pisci iz Srbije su otputovali za Štutgart, gde im sa publikom iz rasejanja predstoje takođe dva susreta.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track