BROD VATROGASAC: Posada za 35 godina spasila 500 ljudi!
Foto: Kurir

Srpskih ruku delo

BROD VATROGASAC: Posada za 35 godina spasila 500 ljudi!

Beograd -
Kada je 1978. godine napravljen nije ga imao niko osim nas. Sada sličan brod, postoji samo na reci Rajni. Svi ostali imaju tek vatrogasne čamce, kaže Žarko Boljevčić, zapovednik smene Vatrogasne-spasilačke jedinice

BEOGRAD - Beogradski brod “Vatrogasac” jedina je lađa u čitavoj Evropi koja je, u neka finansijski bolja vremena, namenski građena za gašenje požara, i to baš u Srbiji.

- Kada je 1978. godine napravljen nije ga imao niko osim nas. Sada sličan brod, rađen po uzoru na naš, postoji samo na reci Rajni. Svi ostali imaju tek vatrogasne čamce, što je malo u poređenju sa kapacitetima i snagom ovog broda, kaže Žarko Boljevčić, zapovednik smene Vatrogasne-spasilačke jedinice brod.

Ovaj, ne tako veliki brod u sebi krije neverovatnu snagu i sposobnost za gašenje najvećih požara na reci i u njenoj blizini.

- Brod je pravljen za spašavanje na vodi i priobalju, gašenje požara kako na vodi tako i objekata u neposrednoj blizini obale. To je moguće jer brod poseduje dva topa koji vodu mogu da izbacuju čak 150 metara - kaže Rade Milošević, načelnik sektora Uprave za vanredne situacije.

Za 35 godina, koliko postoji, uz pomoć “Vatrogasca” hrabra posada broda spasila je čak 500 života. Samo početkom devedesetih godina spaseno je više od 200 ljudi zbog čega je brod dobio posebnu nagradu “Podvig vojnika”.

Posebna karakteristika broda jeste to što na obodima može da pravi maglu koju vatra ne može da probije, pa brodom može da se priđe jako blizu objektu koji gori i da evakuišu ljude. Posada pamti brojne kritične situacije, a jedna od njih je kada je gorela fabrika “Kartonka Avala”.

- Javili su nam jednom da je čamac sa ribarima negde na ušću, ali da ne znaju gde jer je bila velika magla. Rečna policija nije uspela da ih nađe. Posle duge potrage našli smo ih preplašene i dovukli do obale - priseća se Boljevčić.

Nema ne možemo

- “Za nas nema praznika, kiše, snega... nema ‘ne možemo’. Kada nas pozovu u pomoć uvek smo tu. Kada je Beograd bombardovan ovaj brod je spasio grad davanjem vode sa reke kopnenim vatrogasnim jedinicama. Sva gašenja išla su preko njega”, kaže Srđan Fraganja, član posade broda.

Karakteristike broda

- Tri člana posade

- Topovi izbacuju 10.000 litara vode u minuti

- Snaga motora 1.200 konja

- Brzina 35 km na sat

- Za minut i 10 sekundi napuni cisternu od 10 tona vode

- Odjednom može da puni 12 cisterni

- Dve bočne dizalice nosivosti oko 1.000 kilograma

- Mlaznice koje prave maglu i dozvoljavaju brodu da priđe tik uz objekat u plamenu

- Plitko korito omogućava da zađe i u plićak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track