VESIĆ: Očistićemo sve divlje deponije u Beogradu
Foto: Beoinfo

Sledi sistemsko rešavanje problema

VESIĆ: Očistićemo sve divlje deponije u Beogradu

Beograd -
Nastavićemo sa akcijom čišćenja deponija jer su veliki problem u gradu. Nažalost, prošla vlast se nije puno bavila tim problemom iz meni nepoznatih razloga, s obzirom da deponije nisu samo ruglo grada, već i izvor zaraza, i zato smo odlučili da ove godine stavimo akcenat na njihovo čišćenje, rekao je Vesić

BEOGRAD - U Borči je danas počelo čišćenje divlje deponije koja se nalazi pored vrtića "Dunavska bajka", a sekretar Privremenog organa Goran Vesić poručio je da će biti očišćene divlje deponije u gradu, za šta je u ovogodišnjem budžetu predviđeno 120 miliona dinara.

"Nastavićemo sa akcijom čišćenja deponija jer su veliki problem u gradu. Nažalost, prošla vlast se nije puno bavila tim problemom iz meni nepoznatih razloga, s obzirom da deponije nisu samo ruglo grada, već i izvor zaraza, i zato smo odlučili da ove godine stavimo akcenat na njihovo čišćenje", rekao je Vesić i naveo da se deponija u Borči čisti na zahtev građana i roditelja čija deca idu u "Dunavsku bajku".

On je naglasio da će taj problem morati da bude sistemski rešavan i da se nađe način da kompanije koje prave divlje deponije, a među njima su pre svega građevinske, budu kažnjavanje.

Vesić je najavio i da će biti sprovedene akcije usmerene ka građanima, jer deo divljih deponija nastaje zbog toga što oni bacaju otpad na ta mesta."Nastavićemo cele godine da radimo na uklanjanju divljih deponija, a ne mogu da shvatim da bilo kome pada na pamet da pravi deponiju pored obdaništa", naveo je Vesić i podvukao da divlje deponije nisu nešto što bi trebalo da bude obeležje Beograda.

On je naveo da je sramota za grad da ima 220 divljih deponija i najavio je da će biti osvetljena mesta gde se one prave, a biće postavljene i kamere.

Govoreći o deponiji u Borči, čije je uklanjanje danas pocelo, Vesić je rekao da je ona jedna od urgentnih, jer se nalazi pored vrtića, a sa nje će biti odneto oko 50 kubika zemlje i 180 kubika različitog otpadnog materijala.Sekretar privremenog organa se osvrnuo i na gradsku deponiju u Vinči i najavio da će je predstavnici grada i Republike obiće narednih nedelja, jer je ona najveći problem Beograda.

"Ta deponija ne može još mnogo godina da prima otpadni materijal i naša želja je da u narednom periodu, kao gradska vlast koja će voditi grad, uradimo modernu fabriku za reciklažu i rešimo problem deponije u Vinči", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, deponija u Vinči je jedan od najvećih ekoloških problema u gradu i prava ekološka bomba na Balkanu, ali je nekoliko velikih evropskih kompanija koje se bave reciklažom zaianteresovano da uđe u posao za izgradnju fabrike za reciklažu.

Vesić je podsetio i da su nedavno na Novom Beogradu, između Belvila i hotela "Holidej In" i u Ulici dr Ivana Ribara, uklonjene dve deponije sa više od 1.500 kubika otpada.

V.d. direktora JKP "Gradska čistoća" Siniša Lazarević rekao je da Beograd ima 220 divljih deponija, a da ih je u poslednjih mesec dana očišćeno više od 10.

U današnjoj akciji u Borči, prema njegovim rečima, angažovano je 15 komunalnih radnika, dve građevinske mašine i četiri velika transportna vozila."Imamo za odvoženje, osim 50 kubika zemlje, i oko 180 kubika komunalnog otpada, iako smo prvobitno mislili da će biti do 100 kubika", rekao je Lazarević i najavio da će sledeća akcija biti na Čukarici, gde po procenama ima više od 20 divljih deponija.

Lazarević je pozvao građane da svi zajedno porade na tome da bude smanjen broj divljih deponija i da ih na kraju i ne bude.

Vaso Božić iz Borče rekao je da je u prethodnu nedelju održan sastanak građana ulica JNA i Olge Petrov, na kome su razgovarali o divljoj deponiji i mračnim ulicima u okruženju.

"Zahvaljujem se u ime građana što ste brzo reagovali, došli i čistite ovu deponiju i što rešavate goruće probleme građana", rekao je Božić i zatražio od Vesića da Grad postavi osam svetiljki oko prostora odakle će biti sklonjena deponija, što je Vesić prihvatio, navodeći da je to već dogovoreno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track