MINUS U BUDŽETU: Smenjena direktora Vuka Sanja Đurđević
Foto: Nebojša Mandić

Promene na čelu kulture ustanove

MINUS U BUDŽETU: Smenjena direktora Vuka Sanja Đurđević

Beograd -
Na to mesto kao v.d direktora postavljena je Olivera Viktorović Đurašković

BEOGRAD - Direktorka UK "Vuk Karadžić" Sanja Đurđević smenjena je danas na sednici skupštine opštine Zvezdara a na mesto v.d. direktora ove ustanove kulture postavljena je Olivera Viktorović Đurašković.

Razlog smene je, kako je rekao predsednik opštine Zvezdara Edip Šerifov, minus u budžetu UK "Vuk".

Taj minus postoji od 2006. kada je Đurđević postavljena na mesto direktora "Vuka" i do sada je saniran sredstvima iz budžeta opštine. Samo prošle godine opština je uplatila devet miliona dinara na račun ove institucije na ime materijalnih troškova ali ove godine, zbog smanjenog budžeta to nije moguće, rekao je Šerifov.

On je dodao da su pokušali da pronađu rešenje problema sa Sanjom Đurđević ali da do toga nije došlo jer ona nije želela da odstupi od svog koncepta rada UK "Vuk" koji je, kaže Šerifov, neodrživ.

Đurđević je rekla da je njena smena neregularna budući da je izabrana na konkursu u decembru 2012. a minus je nastao samo iz razloga što je UK "Vuk" svih ovih godina dobijala nedovoljno sredstava iz budžeta, što je ustanovu i dovelo do nelikvidnosti. Đurđević je rekla da je, i pored manjka sredstava, UK "Vuk" tokom prošle godine realizovano 230 programa što je više od 100 posto planiranih. Đurđević smatra da je smenjena iz političkih razloga, zbog toga što je otvoreno kritikovala opštinu i gradske vlasti što su ostavili ustanovu kulture da se sama finansira te da su zbog toga oni (opština, grad) odgovorni za minus.

"Nenormalno je očekivati da se ustanova kulture koja ima 3600 metara kvadratnih, dve scene, multimedijalnu i baletske sale, sufinasira iz budžeta sa samo tridesetak posto. Pogledajte budžete ostalih ustanova kulture, nekima je godišnji budžet veći od iznosa koji je nama opština dala za 7,5 godina(sve ukupno oko 65miliona). Godinama unazad su na kraju godine iskazani minusi od po 10,13, 14 miliona.To se nije desilo zbog lošeg poslovanja već nedostatka novca iz budužeta", rekla je ona.

Šerifov odbacuje tvrdnje da je smena politički motivisana i navodi da je proces za smenu Đurđevićeve počeo u decembru, pre promene vlasti, kao i da je sporni minus od oko 20 miliona dinara napravljen u vreme kada je Đurđević bila na čelu UK "Vuk". On je dodao i da su za smenu Đurđević jednoglasno bili Upravni odbor kao i zaposleni koji su, kao jedan od razloga nezadovoljstva, naveli i to da im plate kasne nekoliko meseci.

Ovim postupkom opštinskih vlasti biće uručena čitava konstrukcija "Vuka" koji je postao relevantna institucija sa dve scene i repertoarom u kome učestvuju velikani našeg teatra (Egon Savin, Goran Šušljik, Nebojša Romčević, Predrag Ejdus...), rekla je Đurđević i najavila tužbu zbog smene.

Ona je dodala i da je sada plan da se u UK "Vuk" useli pozorište Boško Buha što će ovu ustanovu vratiti u vreme od pre deset godina kada je u njoj "gostovalo" i pozorište na Terazijama. Dakle koncept ustanove kao modernog, polivalentnog centra pada u vodu. Postaće opet "zgrada za najam"", rekla je ona.Šerifov je rekao da su u toku pregovori sa gradskim vlastima da "Vuk" postane gradska ustanova kulture a ne opštinska, kao i sa pozorištem "Boško Buha" da se useli kako bi se rešio problem materijalnih troškova, ali da je za sada sve još uvek na nivou pregovora.

Viktorović Đurašković, glumica i profesor na Akademiji umetnosti, kao i idejni tvorac Festivala za decu "Pozorište Zvezdarište", sada ima mesec dana da ponudi novi program rada UK "Vuk".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track