ANALIZA POKAZALA: Voće i povrće na pijacama u Beogradu ispravno!
Foto: Zorana Jeftić

Na snazi i dalje zabrana prodaje robe sa poplavljenih područja

ANALIZA POKAZALA: Voće i povrće na pijacama u Beogradu ispravno!

Beograd -
Samo se za jedan uzorak blitve sumnja da je zaražen salmonelom, pa je zbog toga registrovanom poljoprivrednom proizvođaču iz Kupinova koji je imao potvrdu da nije iz poplavljenog područja zabranjena prodaja, a uzorak blitve se nalizi u Institutu za Javno zdravlje Srbije kako bi se uradile detaljne analize

BEOGRAD - Analize voća i povrća sa 11 većih pijaca u Beogradu, koje je uradio Institut za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" na 100 uzoraka, pokazale su da je voće i povrće zdravstveno ispravno, dok se sumnja da jedan uzorak blitve sadrži salmonelu, saopštile su danas Gradske pijace.

Prodavac čiji je uzorak blitve pregledan prodavao je namirnice na pijaci "Smederevski đeram".

Reč je o registrovanom poljoprivrednom proizvođaču iz Kupinova koji je imao potvrdu da nije iz poplavljenog područja. Prodavcu je zabranjena prodaja, a uzorak blitve se nalizi u Institutu za Javno zdravlje Srbije kako bi se uradile detaljne analize.

Iz Gradskih pijaca podsećaju da je u toku zabrana prometa poljoprivrednih proizvoda sa područja zahvaćenih poplavom na pijacama koje su u nadležnosti tog preduzeća, a po nalogu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zakupci Gradskih pijaca su u obavezi da popune izjavu da njihovi proizvodi nisu sa poplavljenih područja i da donesu potvrdu mesne kancelarije sa date opštine da njihova parcela nije bila poplavljena.

U cilju zaštite kupaca i prodavaca, sve inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pojačano kontrolišu voće i povrće na pijacama koje se nalaze u sastavu Gradskih pijaca. Gradske pijace upravljaju sa 32 pijace i raspolažu sa 165.000 metara kvadratnih pijačnog prostora i 10.248 tezgi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track