RAZUMEVANJE: Premijer Vučić i kancelarka Merkel za puno poverenje u odnosima Srbije i Nemačke!

Razgovori u Berlinu

RAZUMEVANJE: Premijer Vučić i kancelarka Merkel za puno poverenje u odnosima Srbije i Nemačke!

Politika -
Merkelova je ukazala da su odnosi dve zemlje dobri, da u Nemačkoj živi oko 400.000 Srba, i da je Nemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska saradnja bila važna tema susreta, kao i pitanje reformi, u kojima su prioritet borba protiv korupcije i transparentnost

BERLIN - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kancelarka Nemačke Angela Merkel, razgovarali su o izgledima Srbije da u što kraćem vremenu postane članica EU. Merkelova je takođe pohvalila zalaganje Srbije za implementaciju Briselskog sporazuma i izrazila zabrinutost za građane Srbije koji su nastradali u užasnim poplavama.

Merkelova je istakla da je Nemačka i finansijski i osobljem pomogla Srbiju kako bi prebrodila teške posledice prirodne katastrofe i obećala da će se ta pomoć nastaviti i u budućnosti, na čemu joj se premijer Vučić zahvalio.

On je istakao da će se Srbija ozbiljno i odgovorno ponašati i dati sve od sebe kako bi bila pouzdan partner Nemačke, dok je kancelarka Angela Merkel ocenila da su odnosi dve zemlje jako dobri i da Vučićeva poseta doprinosi daljem napretku saradnje.

Vučić je posetu Nemačkoj počeo radnim ručkom sa Merkelovom, koja ga je dočekala uz najviše državne i vojne počasti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.

"Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

"Nemačka je najveća i najvažnija zemlja za nas u celoj EU" ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

Srpski premijer se zahvalio nemačkoj kancelarki na pomoći koja nam je pružena posle katastrofalnih poplava.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je novi premijer doputovao u posetu Berlinu, dodajući da je sa njima razgovarala o perspektivi i situaciji u Srbiji.

Merkelova je ukazala da su odnosi dve zemlje dobri, da u Nemačkoj živi oko 400.000 Srba, i da je Nemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska saradnja bila važna tema susreta.

Ona je kazala da joj je Vučić preneo namere da sprovede bitne reforme, posebno podvukavši da su prioritet borba protiv korupcije i transparentnost.

"Sa nemačke strane sam stavila do znanja da pojačano angazovanje nemačke privrede zavisi od toga koliko je transparentno i dobro zakonodavstvo. Nemačko Društvo za međunarodnu saradnju "GiZ" je dobar partner Srbiji u tim pitanjima", poručila je Merkel.

Nemačka kancelarka je ocenila da je postignut značajan napredak u odnosima sa Prištinom što je dovelo do otpočinjanju pristupnih pregovora EU sa Srbijom u januaru.

Prema njenim rečima, sada treba otvoriti prva poglavlja, dodajući da Nemačka želi da pomogne u tome.

"Srbija kao i svaka zemlja koja vodi pregovore mora proći sav proces, da se otvore i zaključe sva poglavlja", rekla je Merkel dodajući da će se pri tom formulisati konkretne potrebe.

S tim u vezi je Merkel kazala da će se raditi o vladavini prava, ekonomskom prilagođavanju i odnosu sa Kosovom.

Merkel je rekla da je ohrabruje što je premijer rekao da, pošto će proces trajati, zemlje sa evropskom perspektivnom, treba da stvore slobodnu trgovinsku zonu i prilagođavaju se standardima još pre zaključenja pregovora.

Kako je rekla, faza pregovaranja može koristiti za podsticanje privredne saradnje.

Kancelarka je najavila da će nemačka vlada 28.avgusta u Berlinu organizovati konferenciju o zapadnom Balkanu, na koju će pozvati premijere i ministre tih zemalja, s ciljem oživljavanja privrede celog regiona, posebno infrastrukturnih projekata.

Razgovaralo se i o slobodi medija u Srbiji i budućnosti projekta Južni tok.

Vučić je rekao da je Srbija demokratska država koja želi da garantuje apsolutnu slobodu medija. On je konstatovao da na tom polju postoje izvesni problemi i da je vlada u Beogradu otvorena za primedbe, ali da su primedbe koje su prethodnih dana iznošene netačne.

Govoreći o Južnom toku Vučić je rekao da budućnost tog projekta ne zavisi od Srbije, već od dogovora Rusije i EU.

"To ne zavisi od nas, već od dogovora Rusije i EU. Mi imamo dogovor i potpisan predugovor. "Gasprom" je većinski vlasnik NIS-a, te se Srbija nalazi u specifičnoj poziciji. Mi ćemo gledati da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope. Ne možete preskakati zemlje EU da biste došli do Srbije", objasnio je Vučić.

Konferenciji za štampu u sedištu nemačke kancelarke prisustvovao je veliki broj nemačkih novinara.

U delegaciji premijera je i ministar pravde Nikola Selaković, a sastanku kod Merkelove sa nemačke strane prisustvovali su i njen savetnik za spoljne poslove Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Od 2000. Nemačka investirala u Srbiji 1,6 milijardi evra

Nemačka je za Srbiju posle demokratskih promena u jesen 2000. postala ključni partner u Evropskoj uniji. Sada 2013 Nemačka je ponovo najvažniji trgovinski partner Srbije. Od 2000, Nemačka je obezbedila više od 1,6 milijarde evra investicija.

Podrška EU za Srbiju se vrši pre svega preko instrumenta pretpristupne pomoći. U periodu 2007-2013 skoro 1,4 milijarde evra iz su obezbeđena u Srbiji. Pored toga, zemlja je imala koristi od regionalnih i transnacionalnih programa EU. Nemački udeo finansiranju ovih programa u EU iznosi skoro 20%.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track