MALI: Turizam je šansa da se smanji nezaposlenost!
Foto: Zorana Jevtić

Sastanak u Privrednoj komori Beograda

MALI: Turizam je šansa da se smanji nezaposlenost!

Beograd -
Smatram da je turizam jedna od grana gde vrlo lako možemo da zaposlimo veći broj ljudi, i to ne samo u Beogradu, nego i u Republici", rekao je Mali i naveo da je turizam radno-intenzivna delatnost koja otvara mogućnost za veliki pomak u zapošljavanju

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima turističke privrede grada, i tom prilikom istakao da je turizam oblast koja može dovesti do smanjenja nezaposlenosti, ali i do povećanja prihoda, promocije i prepoznatljivosti srpske prestonice.

Mali je na sastanku u Privrednoj komori Beograda (PKB) rekao i da nova Gradska uprava zaista želi da izađe u susret gradskoj privredi i privrednicima u različitim oblastima, te da je, s tim u vezi, već napravljeno nekoliko inicijativa.

Gradonačelnik je istakao značaj razvoja turizma u kome je Srbija, prošle godine, imala rekordne prihode.

"Smatram da je turizam jedna od grana gde vrlo lako možemo da zaposlimo veći broj ljudi, i to ne samo u Beogradu, nego i u Republici", rekao je Mali i naveo da je turizam radno-intenzivna delatnost koja otvara mogućnost za veliki pomak u zapošljavanju.

Mali je istakao i da želi da promeni način na koji Gradska uprava radi, kako bi ona bila na raspolaganju privrednicima i privredi.Prema njegovim rečima, biće promenjeno dosta zakona, propisa, uredbi i načina na koji grad funkcioniše, a sve u cilju da prestonica bude lepša i bolja i da privuče više turista.

"Lično nisam bio siguran da kao Grad imamo jasnu viziju i strategiju kog turistu želimo da privučemo, koji je to proizvod gradske turističke privrede koji želimo da prezentiramo... Uzimam rezervu da nisam u pravu, da verovatno tako nešto postoji, ali da nemam informaciju o tome. Ako je vreme da nešto promenimo, što ne bi sad menjali", upitao je Mali.

On je pomenuo i projekat "Beograd na vodi" i u tom kontekstu najavio da će u petak biti otvorena renovirana zgrada Beogradske zadruge, što će, kako je rekao, biti veliki podstrek za razvoj grada i što će privući veći broj turista.

Cilj današnjeg sastanka je, kako je dodao, da se pokrene dijalog i vidi kako Grad može da pomogne turističkim radnicima da naprave veće prihode i sebi i Gradu.Gradonačelnik je naveo da je pre nekoliko sedmica imao sastanak sa zaposlenima u TOB-u, a dogovoreno je da zajedno naprave "mali akcioni plan, strategiju", kako bi nešto promenili, ne čekajući Turistišku organizaciju Srbije i Republiku.

"Grad Beograd je skoro 40 odsto BDP Republike i ako ga pokrenemo, pokrenućemo i sve ostalo. Ne treba čekati druge da vidimo da li mi možemo kao Grad sa nekom inicijativom i strategijom da pokrenemo neke stvari vezane za turizam", smatra Mali.

On je zahvalio PKB na gostoprimstvu, navodeći i da je formirano nekoliko radnih grupa koje sarađuju sa Komorom, te da je građevinska industrija jedan od primera, a da će sa predstavnicima IT sektora biti održan sastanak ove ili sledeće sedmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja