Položen venac na spomenik Rigi od Fere
Foto: Beoinfo

Praznik Grčke

Položen venac na spomenik Rigi od Fere

Beograd -
Položeni venci na spomenik grčkog revolucionara Rige od Fere povodom nacionalnog dana Grčke

BEOGRAD- Povodom 25. marta, nacionalnog dana Republike Grčke, članica Gradskog veća Vesna Marjanović položila je venac na spomenik grčkom pesniku i revolucionaru Rigi od Fere.

– Danas tradicionalno slavimo prijateljstvo srpskog i grčkog naroda i sećamo se Rige od Fere, čiji su život i sudbina isprepletani sa događajima na Balkanu. Svojim pesmama on je pozivao na osvajanje slobode, bratstvo i jednakost balkanskih naroda.

Njegov je život završio nedaleko odavde, u Kuli Nebojša, koju je grad

Beograd prošle godine obnovio zajedno sa Vladom Republike Grčke – rekla je Vesna Marjanović.Riga od Fere (1757 – 1798) bio je grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj, prethodnik i prva žrtva ustanka protiv Otomanskog carstva. Modernim grčkim jezikom pevao je o okrutnom turskom sistemu danka u krvi, sistematskom tlačenju, zabrani učenja grčke istorije i jezika, konfiskaciji crkava i njihovom pretvaranju u džamije.

Riga od Fere napisao je mnogo knjiga i pesama o grčkoj istoriji, koje su postale veoma popularne i izazvale revolucionarni žar u Grčkoj. Podsticao je Grke da napuste gradove i krenu u planine, gde ima slobode. Statua Rige od Fere nalazi se na ulazu Univerziteta u Atini, a spomenik u istoimenoj ulici u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track