PROTEST MINUT DO 12: Advokati ostaju pri svojim zahtevima, šire protest!
Foto: Tanjug

Očekuju progklašenje zakona neustavnim

PROTEST MINUT DO 12: Advokati ostaju pri svojim zahtevima, šire protest!

Beograd -
Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da očekuje još veći pritisak javnosti, kao i odluku Ustavnog suda Srbije, kojom bi izmene zakona bile proglašene neustavnim. Šoškić je najavio nove vidove protesta advokata
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Advokatska komora Srbije u minut do 12 započela je protest na Trgu Nikole Pašića.

Advokati Srbije ostaju pri svojim zahtevima povodom izmena zakona o javnom beležništvu i sklapanju ugovora, rečeno je danas na protestnom skupu predstavnika advokata iz cele Srbije.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da su zahtevi podneti još pre dva meseca, ali da još nisu rešeni. On je dodao da očekuje još veći pritisak javnosti, kao i odluku Ustavnog suda Srbije, kojom bi izmene zakona bile proglašene neustavnim Šoškić je najavio nove vidove protesta advokata.

Kako je istaknuto, štrajk će biti prekinut kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim su prihvaćeni zahtevi advokature, a koji su, kako je rečeno, ustavni i kojima se štite prava građana.Za govornicom na Trgu Nikole Pašića smenili su se svi predsedsednici lokalnih komora tvrdeći da njihovi članovi nisu zavedeni od strane AKS, niti brane tajkune, već da se bore za svoja prava zagarantovana Ustavom Srbije i prava građana da autonomijom volje uređuje svoje pravne poslove.

Na protestu je rečeno i da se zahtevima advokata neudovoljava, jer se "štite interesi nekim ljudima u politici i privredi".

"Zašto se država toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo, zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi, rekao je predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Advokatska komora Srbije započela je svoj protest 17. septembra. Sastanak ministra pravde Nikole Selakovića sa predstavnicima advokature koji je održan u subotu, 1. novembra, završen je bez dogovora.

Advokati, koji traže temeljne izmene Zakona o notarima i smanjenje paušalnog poreza, naveli su da je razgovor bio "iskren i sadržajan", ali da je potrebno nastaviti dijalog radi pronalazenja rešenja kojim bi obe strane bile zadovoljne.

Skupština Srbije u ponedeljak je raspravljala o izmenama zakona o notarima i zakona o prometu nepokretnosti, ali advokati smatraju da se tim izmenama ne ispunjavaju njihovi zahtevi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track