SUZBIJANJE NELEGALNOG PREVOZA: Kod Pančevca 7 kombija isključeno iz saobraćaja
Foto: Beoinfo

Za 40 minuta

SUZBIJANJE NELEGALNOG PREVOZA: Kod Pančevca 7 kombija isključeno iz saobraćaja

Beograd -
Reč je o kontinuiranoj akciji koja je ove nedelje sprovedena tri puta i u narednom periodu kontrole će se obavljati više puta nedeljno na teritoriji cele Srbije. Trenutno vršimo kontrolu lokalnog prevoza, a kontrolisaćemo i međunarodni prevoz, rekao je pomoćnik ministra zadužen za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić
1 / 3 Foto: Kabinet Potpredsednika Vlade

BEOGRAD - Inspekcija Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu jutros je kod Pančevačkog mosta za samo 40 minuta isključila iz saobraćaja sedam vozila koja su obavljala nelegalni prevoz putnika između Beograda i Pančeva.

Pomoćnik ministra zadužen za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić je izjavio da je cilj akcije, koja se sprovodi u saradnji sa saobraćajnom, komunalnom i poreskom policijom da se prevoznici uvedu u legalne tokove.

Foto:  Kabinet potprsednika Vlade Srbije
Foto: Kabinet potprsednika Vlade Srbije

"Reč je o kontinuiranoj akciji koja je ove nedelje sprovedena tri puta i u narednom periodu kontrole će se obavljati više puta nedeljno na teritoriji cele Srbije. Trenutno vršimo kontrolu lokalnog prevoza, a kontrolisaćemo i međunarodni prevoz koji je, takođe, veliki problem u našoj zemlji", rekao je Simić.

Inspektori su isključivali kombi vozila na silasku sa Pančevačkog mosta i uključenja u Bulevar Despota Stefana.

Vrlo je teško dokazati da se radi o nelegalnom prevozu, prema važećim zakonskim propisima, pošto putnici ne priznaju da plaćaju za uslugu prevoza već kažu da su to "prijateljske ili rodbinske usluge".

Foto:  Kabinet potprsednika Vlade Srbije
Foto: Kabinet potprsednika Vlade Srbije

Nacrtom novog zakona o prevozu putnika u međunarodnom i domaćem drumskom saobraćaju, gradovima i opštinama je poveren inspekcijski nadzor nelegalnih prevoznika i vanlinijskih prevoz putnika, koji nije zasnovan na teritorijanom principu započinjanja ili završavanja prevoza, kao i prevoza u tranzitu kroz teritoriju njihove nadležnosti, tako da će imati sva ovlašćenja koja imaju republički inspektori.Simić je kazao da je novi zakona prošao javnu raspravu i da se očekuje da će već za oko mesec dana biti usvojen pu skupštini.

Prema njegovim rečima, u kontroli koja je započeta juče na teritoriji Pančeva na pravcima Pančevo - Kovin, Pančevo - Beograd i Pančevo - Padina isključeno je šest vozila, dok je jutros u roku od 40 minuta isključeno iz saobraćaja sedam nelegalnih vozila odnosno oduzete su im tablice i čekaju se dalja rešenja republičkih inspektora.

"Nelegalni prevoz je višedecenijski problem u Srbiji, ova vlada je rešena da se izbori sa tim problemom i zato smo danas i na Pančevačkom mostu. Cilj vlade je da se zaštite legalni prvoznici i osujeti siva ekonomija", istakao je Simić.

Foto:  Kabinet potprsednika Vlade Srbije
Foto: Kabinet potprsednika Vlade Srbije

On je istakao da kada inpekcija kontroliše nelegalne prevoznike legalne firme mesečno zarađuju, kako kažu, i do osam miliona dinara više mesečno.

Pomoćnik ministra je kazao da inspekcija očekuje saradnju nadležnih pravosudnih organa u tom poslu.

Simić je kazao da nelegalni prevoznici skupljaju putnike van stajališta i da nemaju potrebne dozvole za linijski prevoz putnike i uglavnom iz voze u susednu opštinu, a za putnike nemaju ni potrebno osiguranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja