SEĆANJE NA HEROJE:  6. april 1941. jedan od najtežih dana u istoriji Beograda
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Gradonačelnik Siniša Mali

SEĆANJE NA HEROJE: 6. april 1941. jedan od najtežih dana u istoriji Beograda

Beograd -
Tog dana je u bombardovanju stradalo skoro 4.000 Beograđana, hiljade zgrada je porušeno. Mi danas odajemo počast onima koji su 6. aprila poleteli da brane Beograd, kazao je Mali

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je danas venac na spomenik pilotima braniocima Beograda u Aprilskom ratu, ocenivši da je 6. april 1941. godine jedan od najtežih dana u istoriji srpske prestonice. "Beograd je u svojoj istoriji imao mnogo lepih ali i teških trenutaka, a 6. april 1941. je je jedan od najtežih.

Tog dana je u bombardovanju stradalo skoro 4.000 Beograđana, hiljade zgrada je porušeno. Mi danas odajemo počast onima koji su 6. aprila poleteli da brane Beograd", kazao je Mali novinarima ispred spomenika na Zemunskom keju.

Prema njegovim rečima, Beograd je okrenut budućnosti i razvoju ali "junake Aprilskog rata ne sme nikad da zaboravi". Centralnu komemorativnu svečanost obeležavanja 74. godišnjice napada nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju predvodio je ministar odbrane Bratislav Gašić, a vence su položili i delegacija 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO Vojske Srbije, predstavnici brojnih civilnih udruženja i penzionisanih vojnih lica.

Operacija bombardovanja Beograda imala je tajni naziv "Strašni sud", i u njoj je učestvovalo oko 480 bombardera i lovaca. Beograd, koji su jugoslovenske vlasti proglasile otvorenim, bombardovan je u četiri naleta tokom 6. aprila, a napadi su nastavljeni 7, 11, i 12. aprila.

Procenjuje se da je tokom bombardovanja stradalo oko 4.000 građana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Prestonicu su branili Šesti lovački puk i jedinice protivvazdušne odbrane koji su prema podacima istoričara, oborili između 42 i 48 neprijateljskih aviona.

Prema podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine stradalo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima stradalo je oko 1,7 miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track