BOMBARDOVANJE KINESKE AMBASADE: Položeni venci na mestu pogibije tri kineska novinara
Foto: Beoinfo

Sećanje na stradale

BOMBARDOVANJE KINESKE AMBASADE: Položeni venci na mestu pogibije tri kineska novinara

Beograd -
Prema rečima menadžera Gorana Vesića, svih ovih godina, zahvaljujući UNS i Ambasadi Kine čuvano je sećanje na ljude koji su poginuli "samo zato što su bili prijatelji Srbije i što su radili svoj posao"

BEOGRAD - Predstavnici Ambasade Kine, Grada Beograda, Ministarstva za rad i Udruženja novinara Srbije položili su danas vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. godine poginulo troje kineskih novinara.

U napadu NATO, 7. maja 1999. godine, u 23.45 sati, u zgradi kineske ambasade na Novom Beogradu, poginuli su dopisnici lista "Guang Ming Žibao" Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan. U bombardovanju ambasade je teško povređena 21 osoba.

Vence na spomen-ploču koja je postavljena 2009. godine i predstavlja simbol prijateljstva srpskog i kineskog naroda, položili su otpravnik poslova u Ambasadi Kine Lu Šan, gradski menadžer Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Vesić je, nakon polaganja venaca, izrazio nadu da će Beograd, zajedno sa kineskim kulturnim centrom koji će biti izgrađen u prestonici, naći način da se Grad i Republika na trajan način oduže onima koji su stradali samo zato što su bili "sa ovim gradom kada je bilo teško i koji su samo radili svoj posao".

"Nadam se da ćemo u budućnosti, kao Skupština grada, zajedno sa kineskom ambasadom i Udruženjem novinara Srbije naći način da se odužimo njihovoj žrtvi na dostojanstven način i da oni dobiju svoje spomen obeležje koje će biti trajno", naglasio je Vesić. Prema njegovim rečima, svih ovih godina, zahvaljujući UNS-u i Ambasadi Kine čuvano je sećanje na ljude koji su poginuli "samo zato što su bili prijatelji Srbije i što su radili svoj posao". Smajlović je istakla da su kineski novinari poginuli "samo zato što je Kina bila naš prijatelj". "I mi to ne smemo nikad da zaboravimo", zaključila je Smajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track