Dve trećine beogradskih fakulteta u gubitku

Dve trećine beogradskih fakulteta u gubitku

Beograd -
Samo deset, od 31 fakulteta, izmirilo je sve obaveze u 2011. godini, dok je većina te gubitke prenela u ovu godinu

BEOGRAD - Dve trećine fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) iskazalo je poslovni gubitak u prošloj godini, uglavnom zbog višegodišnjeg dugovanja države tim ustanovama za materijalne troskove.

Samo deset, od 31 fakulteta, izmirilo je sve obaveze u 2011. godini, dok je većina te gubitke prenela u ovu godinu, rekla je prorektorka UB Nevenka Žarkić Joksimović, navodeći kao veliki problem to što je država u budžetu dodatno smanjila izdvajanja za visoko obrazovanje, i to za 17 odsto.

Među onima koji dobro posluju su Fakultet bezbednosti, Filološki, Ekonomski fakultet, a u najvećem minusu su Hemijski, Medicinski, Tehnološko-metalurški fakultet.

Prema rečima prorektorke, imamo fakultete gde je ucešće države u pokriću troškova grejanja, struje, vode, odnošenja smeća, materijala za nastavu, samo 14 ili 17 odsto. To su Poljoprivredni fakultet, Tehnološki fakultet, Fakultet fizičke hemije.

Država ne izmiruje obaveze ni na većim fakultetima, poput Ekonomskog, Fakulteta organizacionih nauka, ali ove ustanove imaju više sopstvenih sredstava i odatle namiruju dugovanja.

U velikom problemu su fakulteti koji se bave fundamentalnim naukama, koji nemaju sopstvenih sredstava, kao i fakulteti koji poseduju velike zgrade a imaju mali broj studenata, rekla je Joksimović.

Kada je reč o sopstvenim prihodima, najbolje posluju Elektrotehnički, Ekonomski i Pravni fakultet, a najlošije Fizički i Fakultet za fizičku hemiju.

Govoreći o smanjenju učešća države za materijalne troškove, prorektorka je navela da se svi nadaju da će na jesen biti rebalans budžeta, kako bi gubici bili smanjeni makar u apsolutnom iznosu.

Žarkić Joksimović smatra da je izlaz iz ovakve situacije u zajedničkoj strategiji univerziteta, Ministarstva prosvete i vlade.

"Glavni problem je u nerazumevanju vlade da je obrazovanje značajan sektor za privredni, socijani prosperitet zemlje", rekla je prorektorka za finansije UB.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track