Vesić: Zakon o glavnom gradu sledeće nedelje ulazi u proceduru
Foto: AP

Boljitak za građane

Vesić: Zakon o glavnom gradu sledeće nedelje ulazi u proceduru

Beograd -
Prema njegovim rečima, grad će preuzeti i čitav niz inspekcija, od sanitarne do turističke, ali i nadležnosti u ekologiji i saobraćaju

BEOGRAD - Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da očekuje da izmene i dopune Zakona o glavnom gradu budu predložene sledeće nedelje, i da će ući u proceduru u Vladi Srbije kako bi na dnevni red Narodne skupštine stigle tokom leta.

On je naglasio da Beograd kao "motor razvoja zemlje" mora da ima mnogo veće nadležnosti u oblastima kao što je katastar.

"Preuzećemo i potpunu nadležnost kada su u pitanju vode, s tim što nećemo morati da imamo svoje preduzeće već će 'Srbijavode' za nas obavljati deo posla. Isto je i sa šumama u koje želimo da investiramo, ali i biramo direktore predškolskih ustanova i osnovnih škola, tako što će ubuduće Grad Beograd imenovati većinu članova školskih odbora", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, grad će preuzeti i čitav niz inspekcija, od sanitarne do turističke, ali i nadležnosti u ekologiji i saobraćaju, a Zakon o glavnom gradu će obezbediti potpunu regulaciju života u Beogradu i građanima olakšati da brže rešavaju svoje probleme. Statutom će se izvršiti decentralizacija grada tako što će biti podeljen u dve zone, gradsku i prigradsku. Gradske opštine će biti više centralizovane, dok će prigradske dobiti veća ovlašćenja.

"Želimo da približimo mesto odlučivanja tamo gde ljudi žive, ali zakon donosi i velike uštede. Biće smanjen broj odbornika, umesto 110 u gradskoj skupštini biće 65 odbornika, a oko 40 odsto manje odbornika u opštinama i članova opštinskih veća. Istovremeno sa izmenom zakona Zakona o glavnom gradu, ići i novi zakon o komunalnoj policiji, koji će nam omogućiti da u ovoj godini primimo skoro 800 novih komunalnih policajaca", rekao je gradski menadžer.

Govoreći o radovima u Ulici Vojvode Stepe, gradski menadžer je rekao da je izvođač radova na rekonstrukciji zatražio produženje roka od 49 dana, što on ima pravo po ugovoru, a sada nadzorni organ razmatra njegov zahtev, rekao je gradski menadžer Goran Vesić. On je, međutim, naglasaio da izvođači radova u Beogradu treba da znaju da poslove moraju da završavaju u roku jer rade u gradu i ometaju normalan život ljudi, bez obzira na to koliko su ti radovi neophodni, zbog čega je veoma važno da se predviđeni rokovi poštuju. Prema njegovim rečima, postavljanje spomenika Gavrilu Principu je dug čoveku koji je svoj život dao za slobodu svog naroda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja