STIGLI REZULTATI Mali: Nema fenola u betonskoj konstrukciji vrtića
Foto: Aleksandar Jovanović

Vanredna sednica

STIGLI REZULTATI Mali: Nema fenola u betonskoj konstrukciji vrtića

Beograd -
Ne radi se o takozvanim smrdljivim zgradama i ovde nije ista situacija (kao što je bio slučaj u naselju Dr Ivan Ribar), istakao je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da su analize pokazale da u vrtiću "Dragan Laković" na Novom Beogradu nema štetnog fenola u betonskoj konstrukciji i najavio da će u naredne tri do četiri nedelje biti analizirano eventualno prisustvo fenola u nameštaju.

"Ne radi se o takozvanim smrdljivim zgradama i ovde nije ista situacija (kao što je bio slučaj u naselju Dr Ivan Ribar)", rekao je Mali na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini grada koju je sazvao odmah po dobijanju rezultata analiza Instituta "Vinča" i Gradskog zavoda za javno zdravje.

Gradonačelnik je rekao da će Grad Beograd pokrenuti inicijativu da se donesu odgovarajuće uredbe i drugi propisi koji regulišu kvalitet građevinskog materijala koji se koriste i najavio da će se tražiti i atest za svaki materijal koji bude korišćen u objektima koje grad podiže i finansira.

On je kazao da će uputiti dopis o tome Ministarstvu trgovine i drugim nadležnim ministarstvima. Mali je kazao da deca neće ići u vrtić sve dok se ne utvrdi da li možda postoji fenol u laminatu, nameštaju, lepkovima i drugim predmetima.

Prema rečima gradonačlenika, Institut za majku i dete je nadležan za testiranje i proveru dece na prisustvo fenola, ali se još uvek niko nije testirao. Mali je pozvao roditelje koji sumnjaju da deca u krvi imaju povišen nivo fenola da to provere u instutitu i da postoji nadležan doktor za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track