(FOTO) PONOSAN NA IKARBUS: Vučić se provozao Beogradom u jednom od 10 novih autobusa

Novi vozni park GSP

(FOTO) PONOSAN NA IKARBUS: Vučić se provozao Beogradom u jednom od 10 novih autobusa

Beograd -
Gradski prevoznik je preuzeo prvi lot od ukupno 30 solo vozila, čija je nabavka ugovorena u aprilu, a vrednost tog ugovora iznosi 5.549.964 evra
1 / 9

BEOGRAD - Kompanija Ikarbus danas je isporučila za prevoz u Beogradu 10 autobusa urađenih u kooperaciji sa nemačkim Mercedesom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i gradonačelnik Siniša Mali provozali su se gradskim ulicama u novim vozilima.

U kvalitet novih vozila na licu mesta su se uverili i generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić i direktor GSP-a Željko Milković.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je današnja primopredaja 10 solo niskopodnih autobusa sa mercedesovim znakom proizvedenih u Ikarbusu, samo prva od ukupno tri isporuke koje su ugovorene. Mali je naglasio da će do kraja oktobra na ulicama Beograda biti ukupno 30 novih autobusa koji imaju klimu, internet, brojače putnika, kao i mesta za invalide.

Gradski prevoznik je preuzeo prvi lot od ukupno 30 solo vozila, čija je nabavka ugovorena u aprilu, a vrednost tog ugovora iznosi 5.549.964 evra. Isporuka sledećeg, drugog lota, kako je juče najavio GSP, biće izvršena 6. oktobra, a poslednjih 10 autobusa, odnosno treći lot, biće isporučen do 21. oktobra ove godine.

Novi autobusi su tipa IK 113 (sa oznakom IK 112LE) i urađeni su po "Mercedesovim" standardima kvaliteta. Imaju karakteristike savremenih vozila gradskog tipa- samohodna mercedesova šasija, motor Euro 5, automatski menjač, kapacitet je 100 putnika, odnosno 35 sedećih mesta, klimatizovani su, poseduju sistem za mobilni video nadzor spoljašnjosti i unutrašnjosti vozila, sistem za automatsko brojanje putnika, antivandal sedišta i rampe za invalide.

Pored toga, nabavka ovih vozila bila je podsticaj domaćem proizvođaču i privredi uopšte, jer 50 odsto komponenata u ovim autobusima dolazi od srpskih dobavljača. Poslednji solo autobusi nabavljeni su 2011. godine - 10 solo autobusa na prirodni komprimovani gas (tipa CNG).

Pre ovog perioda za potrebe GSP 2008. godine nabavljeno je 45 solo vozila IK 112H. U GSP Beograd očekuju da će nabavka 30 novih solo autobusa bitno uticati na dalje povećanje kvaliteta usluge javnog gradskog prevoza, odnosno na veću pouzdanost voznog parka JKP GSP „Beograd", kao i na smanjenje prosečne starosti vozila.

Posebno treba istaći pozitivne efekte u oblasti ekologije, s obzirom na to da će se uključivanjem novih solo autobusa u saobraćaj smanjiti i emisija štetnih izduvnih gasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track