Đilas i Stanković najavili rekonstrukciju KC
Foto: KURIR

Đilas i Stanković najavili rekonstrukciju KC

Beograd -
Svima nama je isti cilj, a to je kvalitetnija usluga u zdravstvu, rekao je Đilas

BEOGRAD- Ministar zdravlja Zoran Stanković najavio je danas da će u maju biti raspisan tender za izbor izvođača radova na projektu rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji, koje bi trebalo da budu završene do 2015. godine.

Stanković je, na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, rekao da će tender do kraja maja biti objavljen u Službenom listu Evropske unije, Službenom glasniku Srbije i u listu "Politika".

On je precizirao da svi mogu da konkurišu za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, navodeći da je to šansa i za domaću građevinsku operativu.

Projekat se finansira sredstvima iz kredita Evropske investicione banke i sredstvima iz budžeta Srbije u iznosu od 200 miliona evra, a ministar je rekao da je do sada potrošeno nešto više od četiri miliona evra.

Stanković je rekao da će svaki deo aktivnosti na rekonstrukciji kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu biti "pod lupom javnosti".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će Grad Beograd dati svoj doprinos rekonstrukciji i da će učestvovati u regulaciji pristupnih saobraćajnica Kliničkom centru Srbije, infrastrukturi i pripremi lokacije.

"Svima nama je isti cilj, a to je kvalitetnija usluga u zdravstvu", rekao je Đilas, navodeći da grad ima ogroman interes za rekonstrukciju KCS, budući da je u pitanju najveća zdravstvena institucija u kojoj se leče i Beograđani, ali i građani drugih mesta u Srbiji.

Projekat rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji predstavlja najvecehu investiciju u zdravstvo Srbije u poslednjih 50 godina, a cilj projekta je da se izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih objekata, opremanjem zgrada i modernizacijom njihovog poslovanja unapredi tercijalna zdravstvena zaštita.

Planom projekta nova centralna zgrada KCS dobiće novih 930 kreveta, a pacijentima će biti na raspolaganju više od 200 postelja u specijalizovanim jedinicama intenzivnog lečenja.

Urgentni centar biće modernizivan i integrisan sa četiri operacione sale, novi integrisani operacioni blok raspolagaće sa 30 sala, a integrisani centar za angiodijagnostiku i interventnu kardiologiju imaće sedam angiosala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track