INICIJATIVA PREMIJERA SRBIJE: Beograd da podigne spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Dado Đilas

Poštovanje prema državnosti Srbije

INICIJATIVA PREMIJERA SRBIJE: Beograd da podigne spomenik Stefanu Nemanji

Beograd -
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Skupštini Beograda da se Stefanu Nemanji, osnivaču srpske srednjovekovne države i rodonačelniku loze, podigne spomenik u parku Manjež.

U predlogu koji je premijer kao građanin uputio Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova navodi se da podizanjem spomenika velikom županu „kao društvo pokazujemo poštovanje prema našoj državnosti i čuvamo nacionalni identitet”.

– Beograd nema spomenik Nemanjićima, ako se izuzme spomenik Dušanovom zakoniku ispred Palate pravde. To pokazuje naš odnos prema sopstvenoj istoriji koji moramo da promenimo. Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i od male i rascepkane kneževine stvorili su moćnu carevinu i najveću državu na Balkanu – navodi se u predlogu premijera.

Aleksandar Vučić naglašava da je Srbija posle decenije posrtanja pronašla svoje mesto u svetu i da postaje činilac stabilnosti u regionu.

– Krupnim koracima Srbija korača ka članstvu u EU, čuvajući svoje veze sa tradicionalnim prijateljima. Ekonomski i privredno se stabilizuje i gradi svoje institucije, a podizanjem spomenika osnivaču svoje države pokazuje da poštuje sve one koji su svoj život i delo ugradili u njene temelje – ističe Vučić u svom predlogu.

Premijer precizira da je park Manjež, pored kojeg se nalazi Nemanjina ulica i gde su Vlada Republike Srbije i naše najznačajnije državne institucije, pravo mesto za spomenik Stefanu Nemanji i zato moli gradsku komisiju da razmotri njegov predlog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track