VANDALIZAM U CENTRU BEOGRADA: Razbijeni izlozi na Kući ljudskih prava
Foto: Facebook

Zaustaviti kampanju nasilja

VANDALIZAM U CENTRU BEOGRADA: Razbijeni izlozi na Kući ljudskih prava

Beograd -
U toku noći dogodio se napad na nevladinu organizaciju Kuću ljudskih prava u Beogradu na kojoj su razbijeni izlozi, navode iz Kuće ljudskih prava na Fejsbuku.

Osim toga, postavljene su i četiri fotografije na kojima se vidi razbijen izlog.

„Samo od efikasne reakcije institucija zavisi da li će ova kampanja nasilja biti zaustavljena“, navodi se na Fejsbuku.

LDP: Napad je posledica atmosfere linča

Liberalno demokratska stranka osudila je danas napad na Kuću ljudskih prava u Beogradu i ocenila da je to direktna posledica atmosfere linča koju stvaraju država i državni mediji.

"Tekstovi u novinama koji tezama o stranim plaćenicima i izdajnicima podsećaju na najmračnije periode naše bliske prošlosti, i nezainteresovanost države da stane na put ugrožavanju garantovanih prava i sloboda, direktan su uvod u atmosferu straha i nasilja", ocenjuje se u saopštenju.

Kako se navodi, stepen ostvarenih ljudskih prava i sloboda osnovni je pokazatelj stanja u kome se društvo nalazi, uz ocenu da vlast njima ne sme da se bavi samo kao jednim od zadataka na putu evropskih integracija.

"Ljudska prava i slobode nisu i ne smeju da budu sporedna stvar kojom će vlast ispunjavati formu u pregovorima sa Evropskom unijom, i borba za njih ne sme biti prazna priča kojom ćemo folirati sebe ili druge da smo se kao društvo ili pojedinci promenili. Oni koji dele vrednosti nasilnika i siledžija, oni koji gaje mržnju prema svakom ko se razlikuje od njih, bez obzira da li sede u državnim i paradržavnim medijima ili na javnim funkcijama, su pravi krivci za nasilje u koje Srbija tone", navodi se u saopštenju.

Mali: Nadležni će ispitati slučaj

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali osudio je danas razbijanje prozora na Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu i pozvao nadležne da odmah reaguju, istakavši da će organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava uvek imati podršku gradske vlasti.

"Verujem da će nadležni organi odmah da ispitaju ovaj slučaj i da pronađu odgovorne za taj neljudski čin", rekao je gradonačelnik.

Žeželj: Ljudska prava postulat demokratskog društva

Zaštitnica građana Grada Beograda Katarina Žeželj osudila je napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu i upozorila je da su ljudske slobode i prava osnovni postulat svakog savremenog demokratskog društva i da bi trebalo što pre otkriti napadače i kazniti ih.

"Istovremeno, razvoj i unapređenje sloboda i prava moraju biti i cilj države koja postoji zbog svojih građana, a ne obrnuto, da bi građani služili sistemu", rekla je Žeželj, a navodi se u saopštenju Ona je kazala da iz ovakvog razumevanja značaja sloboda i prava i uloge države u jačanju položaja sopstvenih građana proizilazi i nužnost saradnje uz poštovanje pravila za oba partnera - država služi građanima, građani, uključujući i nevladine organizacije, poštuju pravila ustanovljena da bi se slobode i prava poštovali.

Kif: Šokiran sam napadom

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

"Šokiran sam napadom na branitelje ljudskih prava, Kuću ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP i nadam se da će počionioci biti kažnjeni", napisao je britanski ambasador na Tviteru.

(B92/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track