Najnovije vesti

NUNS I NDNV POZVALO POLITIKU I NOVOSTI: Objavite zarade direktora i urednika

Po ugledu na RTS

NUNS I NDNV POZVALO POLITIKU I NOVOSTI: Objavite zarade direktora i urednika

Društvo
16:22h
NOVI SAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas dnevne listove "Politiku" i "Večernje novosti", koji su značajnim delom u državnom vlasništvu, da po ugledu na Radio-televiziju Srbije građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika.

NUNS i NDNV smatraju da ti listovi javno treba da saopšte i ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju.

Osim toga, kako se navodi, i sama država bi morala da predoči gradjanima ko su njeni partneri u upravljanju firmama "Politika novine i magazini" i kompanije "Novosti", koji su iz "nedovoljno jasnih razloga zaobiđeni u procesu izlaska države iz medijske sfere".

"Očekujemo da po principu transparentnosti, ovi dnevni listovi jasno predoče svojim čitaocima i svim gradjanima ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju lica imenovana od strane države ili državnih kompanija", navela su ta udruženja u saopštenju.

Kako su objasnili, na taj način bi bilo jasnije u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uredjivačku politiku i da li ima mehanizme zaštite svojih finansijskih interesa u ovim kompanijama. NUNS i NDNV smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su pitanju dve kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji prolaze kroz turbulentan proces promene vlasnika.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...