IRENA VUJOVIĆ: Preventivni pregledi dojke za sve Beograđanke, bez uputa i čekanja
Foto: Beoinfo

Dan borbe protiv raka dojke

IRENA VUJOVIĆ: Preventivni pregledi dojke za sve Beograđanke, bez uputa i čekanja

Beograd -
BEOGRAD - Deo kontinuirane kampanje borbe protiv raka dojke, koju Grad Beograd sprovodi zajedno sa domovima zdravlja čiji je osnivač, jeste i današnja akcija u tri doma zdravlja, gde Beograđanke mogu da bez uputa i čekanja obave preventivne preglede dojke, rekla je za Beoinfo pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Kako je navela, to je još jedan u nizu pokazatelja odgovorne zdravstvene politike grada.– Statistički podaci zabrinjavaju jer godišnje četiri hiljade žena oboli od karcinoma dojke, a čak 1.600 njih umre. Kako bismo sprečili mortalitet i potencijalni invaliditet, insistira se na preventivnim pregledima – istakla je Irena Vujović, koja predsedava i Savetom za rodnu ravnopravnost, koji je i inicirao akciju.

Ovakve akcije uvek imaju dobar odziv, dodala je pomoćnica gradonačelnika, i podsetila da se u oktobru prošle godine obeležavao Dan borbe protiv raka dojke, kada se pregledalo oko pet stotina žena. Kod petnaest su primećene promene i upućene su na dalje lečenje. Ali ako se čak i jedna žena pregleda i spreče posledice, akcija se smatra uspešnom, navela je Irena Vujović.

– Danas do 18 časova vrata domova zdravlja „Savski venac”, „Novi Beograd” i „Lazarevac” su otvorena, a preglede će moći da obave čak i one sugrađanke koje nisu zdravstveni osiguranici – naglasila je Irena Vujović.Bez obzira na važne datume, kada postoji dužnost da budu obeleženi, poziv svim ženama je upućen tokom čitave godine, istakla je Irena Vujović.

Direktorka Doma zdravlja „Savski venac” dr Dubravka Miljuš je precizirala da se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke.

– Svaka dvanaesta žena tokom godine oboli od karcinoma dojke i zato su preventivni pregledi od izuzetnog značaja. Ukoliko se karcinom dijagnostikuje u ranoj fazi i nakon toga leči, procenat izlečenja je čak 97 odsto – rekla je direktorka.

Ona je navela da se mnogo radi i na edukaciji, to jest na tome šta znači prevencija i kako obaviti samopregled dojke. Osim edukacije, u domovima zdravlja mogu da se obave i palpatorni i ultrazvučni pregledi dojke.

Gradski sekretari za socijalnu zaštitu i sport i omladinu Nataša Stanisavljević i Slavko Gak svojim prisustvom podržali su ovu akciju u Domu zdravlja „Novi Beograd”. Slavko Gak je pozvao sve sugrađanke da iskoriste mogućnost i da danas bez uputa i čekanja obave preventivni zdravstveni pregled dojke. On je Beograđankama poručio da misle na sebe i svoje zdravlje i istakao da je preventivna medicina – najbolja medicica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track