Radnik elektrana Ranko Jašović osvojio Himalaje
Foto: Beoinfo

Poduhvat

Radnik elektrana Ranko Jašović osvojio Himalaje

Beograd -
Ekspedicija je trajala 22 dana, saopštavaju iz „Beogradskih elektrana”

BEOGRAD - Ranko Jašović, radnik „Beogradskih elektrana”, osvojio je pre nekoliko dana 6.189 metara visok vrh „Ajland” (Island Peak – Imja Tse) na Himalajima.

Vrh je osvojila ekspedicija od 11 članova, predvođena čuvenim srpskim alpinistom Draganom Jaćimovićem. Ekspedicija je trajala 22 dana, saopštavaju iz „Beogradskih elektrana”.

– Desetak dana je bilo potrebno da od podnožja Himalaja dođemo do baznog kampa koji se nalazi na 5.400 metara nadmorske visine – iz koga se kreće na završni uspon. Na osvajanje vrha Ajland pošli smo oko jedan sat ujutru.

Uspon je bio jako težak zbog niske temperature koja se kretala između 10 i 15 stepeni ispod nule. Osim toga, uspon je bio i tehnički zahtevan zbog deonica sa velikim nagibom, uz korišćenje užadi, dugačkih i po 150 metara – kaže Ranko

Jašović i dodaje da ih je na vrhu sačekalo lepo vreme, pa je ekspedicija pola sata uspela da uživa u pogledu na dolinu, ali i na okolne himalajske vrhove koji pozivaju na nova osvajanja.

Zastavica „Beogradskih elektrana” tako se u poslednje tri godine, posle Elbrusa (5.642 metra) na Kavkazu i Akonkagve (6.962 metra) na Andima, zavijorila i na Himalajima.

Ovaj uspon na Himalaje je, iako ogroman uspeh sam po sebi, tek prvi korak u planiranoj „Himalajskoj trilogiji”, jer se u septembru iduće godine već planira osvajanje vrha Manaslu (8.156 metara), a za 2014. godinu je planiran uspon na vrh sveta – Mont Everest (8.848 metara visine).

Osvajanje Himalaja finansijski je pomoglo JKP „Beogradske elektrane”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track