NAUKA ZA DESETKU: Obeležen Svetski dan nauke u OŠ Drinka Pavlović
Foto: Dragana Gojković/Kurir

Zanimljivi ogledi i ekspermineti

NAUKA ZA DESETKU: Obeležen Svetski dan nauke u OŠ Drinka Pavlović

Beograd -

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana nauke učenici OŠ Drinka Pavlović iz Beograda tradicionalno obeležavaju Dane nauke zanimljivim ogledima i eksperimentima u učionicama i holovima svoje škole.

Smotra Dani nauke, pokrenuta pre jedne decenije kao Eureka dani, a ove godine pod motom Nauka za desetku, ima za cilj da kroz interesantne opite iz biologije, fizike, istorije, matematike i hemije, od malih nogu razigra naučnu radoznalost i ljubav prema naučnom pogledu na svet.

Prvi put na Danima nauke učestvovali su i najmlađi Drinkini đaci, učenici I 1 i I 4 , i radoznalim posetiocima prikazalieksperimente koje su sa svojim učiteljicama Merimom, Ivanom, Dijanom i Marijom, pripremili u okviru izbornog predmeta Ruke u testu.

Mali naučnici, koji su bili na visini zadatka, prisutnima su pokazali kako se duva balon pomoću sode bikarbone i sirćeta, prikazali erupciju vulkana, objasnili zašto neki predmeti plutaju a neki tonu, šta je pritisak - eksperimentom Ronilac pod pritiskom, zatim kako se radi mramoriranje po vodi... A oni stariji, učenici sedmog i osmog razreda, davali su zanimljive odgovore na pitanja koje ni veliki nisu znali.

Znatiželjni su mogli da saznaju šta je to biofilm, koji organizmi žive u kamenu, kako izgledaju neobični svemirski putnici.

Pričalo se i o čarobnom putu začina, odavala tajna kako se može nacrtati krug bez šestara, ragovaralo o slavonskoj pasti, hemijskom kameleonu, duhu iz boce... Radoznalci su mogli da saznaju i kako se njihovo ime piše staroegipatskim pismom.

Neki su eksperimentisali, drugi se radovali novim saznanjima, a svi zajedno uživali u naučnoj magiji.

(Tekst I foto: Dragana Gojković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track