Najnovije vesti

SPAJANJE SA VIKENDOM: U Srbiji neradni dan u petak 11. novembra

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

SPAJANJE SA VIKENDOM: U Srbiji neradni dan u petak 11. novembra

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji će u petak, 11. novembra, biti obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.Po Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, 11. novembar je neradan dan.

Ovaj državni praznik u Srbiji postoji od 2012. godine. Dan primirja u Prvom svetskom ratu je dan koji se smatra kapitulacijom Nemačke u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

Posle tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, tog dana su sile Antante potpisale primirje s Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

Uslovi iz tog dokumenta koje je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bili su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i uslovi tokom primirja.

Iako su primirjem završena borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum - Versajski ugovor.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...