STRANI MEDIJI ODUŠEVLJENI BEOGRADOM AP: Ni Barselona, ni Berlin već BEOGRAD!
Foto: Profimedia

Nahvališe nas

STRANI MEDIJI ODUŠEVLJENI BEOGRADOM AP: Ni Barselona, ni Berlin već BEOGRAD!

Beograd -

Beograd nikada neće biti među najlepšim evropskim gradovima, ali nedostatak evropskog šarma nadoknađuje pristupačnom zabavom, premda možda ne zadugo, piše danas agencija Asošijetid pres.

Stolovi koji se protežu iz kafića na trotare s kaladrmom, muzičari koji sviraju za turiste, dok tehno ritam širom grada drži mlade do jutra. "To nije ni Barselona pa ni Berlin. To je Beograd, bejbi", piše AP.

Grad je baš jeftin za posetioce, ali njegova šik budućnost brzo stiže. Na neki način liči na Budimpeštu s njenim oronulim kafićima od pre 10 godina ili na Prag 90-ih. Prljav, ispunjen životom i nepoznat Amerikancima, ali s nešto stila koji nijedno od tih mesta nije imalo dok već nisu bila preplavljena turistima.Sada je pravo vreme za ovu neobičnu destinaciju, navodi AP. Aviokompanija Er Srbija počela je prošle godine da leti iz Njujorka, a počela je izgradnja projekta koji bi trebalo da nefunkcionalno zemljište uz Savu pretvori u gradsko jezgro.Nova godina uzbudljivo je vreme u Beogradu, s ludim uličnim žurkama i stotinama hiljada turista, uglavnom iz susedne Hrvatske, Slovenije i Bugarske i koncertima na otvorenom i vatrometima.

Autor navodi da Beograd nikada neće biti u konkurenciji za najlepše evropske gradove, delom zato što je više puta uništavan i obnavljan u proteklih 2.000 godina. Posetioci mogu očekivati zgrade u "brutalističkom" stilu iz vremena socijalizma, kao i vladine zgrade koje su uništene u bombardovanju NATO 1999. i nikada obnovljene. Uprkos zanemarivanju, postoje i elegantne zgrade 19-vekovne arhitekture, posebno u centralnoj pešačkoj zoni Knez Mihailove.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Manjak evropskog šarma, Beograd nadomešćuje pristupačnim luksuzom. Autor piše da ga je najbolji obrok života koštao 25 dolara s bakšišem, dok je jedan od njegovih omiljenih obroka za tri meseca putovanja Evropom, s pačjom paštetom i želeom od dunje, aperitivima i flašom vina bio 45 dolara za dvoje.

Mnoštvo poznatih hotelskih brendova nudi povoljne sobe, ali što se petljati s njima kada se jednokrevtna soba preko Erbienbija (Airbnb) može naći za 27 dolara i to kod Skadarlije, boemskog dela grada koji je ispunjen galerijama, zadimljenim kafanama i tradicionalnim restoranima koji nude rakiju, toliko jaku da bi mogla da se nazove "razređivač", navodi autor.

Među obavezne stvari za raditi u Beogradu, autor preporučuje posetu Kalemegdanu, uz navode da je veći deo burne istorije Beograda zabeležen u Vojnom muzeju u kojem se mogu naći predmeti od rimskih mačeva do ostataka američkog stelt bombardera oborenog 1999.

Na Kalemegdanu, na koji je ulaz besplatan, nude se razne aktivnosti poput streljaštva, tenisa i košarke, ali se može raditi ono što i lokalci rade - uzmu pivo i sednu na zidić s najboljim pogledom u gradu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Autor preporučuje i posetu Muzeju Nikole Tesle, gde su izloženi njegovi najveći uspesi, ali i neuspešni projekti.Zahvaljujući mladoj populaciji i razumnim cenama, Beograd je postao jedan od prvih evropski destinacija za žurke, navodi autor putopisa i spominje splavove na Savi koji nude žurke do zore uz muziku koju opisuje kao neku vrsta folka uz haus ritmove.

Žurka može početi u Savamali gde se lako može ići između barova s imenima poput "Mladost" i "Ludost", navodi se u tekstu i dodaje da su tu i restorani na obali reke u renoviranim skladištima, poput "Toro Latin" gastrobara koji nudi dobrodošlu pauzu od teške balkanske hrane.

U blizini je počela izgradnja Beograda na vodi, gde bi trebalo da budu neboderi s kanceralarijama, luksuznim stanovima i barovima. Već je, navodi se, železnička pruga pretvorena u promenadu uz obalu s igralištima, terenima za odbojku i restoranima.

"Možda će biti potrebno 30 godina da se završi master plan, ali su hoteli St. Regis i W već planirani za 2019. Grad možda neće zadugo biti toliko jeftin", navodi autor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track