BOLESNE PRETNJE SRPSKIH SREDNJOŠKOLACA: Profesorku neka siluju crnci!
Foto: Thinkstock

Otvoreno prete profesorima

BOLESNE PRETNJE SRPSKIH SREDNJOŠKOLACA: Profesorku neka siluju crnci!

Društvo -

Društvena mreža Baz, koja je namenjena đacima i studentima, postala mesto gde članovi ostavljaju najgnusnije uvrede, a osim nastavnika vređaju i vršnjake

Zamišljena je kao društvena mreža koja povezuje srednjoškolce i studente iz svih krajeva Srbije, ali se aplikacija Baz, na koju je pre nekoliko dana upozorilo i Ministarstvo prosvete, pretvorila u mesto za najgore psovke, uvrede vršnjaka, seksualne insinuacije i ozbiljne pretnje profesorima!Na ovoj aplikaciji za mobilni telefon učenici mogu anonimno da postavljaju statuse i komentare. Međutim, situacija se očigledno otrgla kontroli. „Ono kad uradiš kontrolni loše pa razmišljaš šta bi sve moglo da se desi profesorki do kuće. Da joj ukradu tašnu, da je siluju crnci, da joj zafali toalet papira...“, „Prva stvar koju ću uraditi za 24 sata je zapaliti Filološku“, „U četvrtoj godini, kad završim ovu je.enu školu, otići ću kod Drndare, dati joj nemu kartu i reći - aj sad ti napiši 360 pojmova iz Južne Azije, pi.ka ti materina neiživljena“, „Ja sam čuo da se ova Valerija je.e za sitne novce, pa bih hteo da vas pitam pošto je“, „Čak su i nastavnici u Desetoj svesni kolika su go.na“, samo su neki od komentara na Bazu.

Psiholog Zoran Milivojević smatra da je na delu govor mržnje nekog ko je previše mlad i nije naučen da se nosi s nepravdom.- U fokusu je nasilje, ali ne i uzroci svega toga. Mladi moraju da nauče da ne mogu da komuniciraju psovkama i pretnjama. Generacije dece su se promenile, mladi danas ne razumeju konflikte, već odmah reaguju agresijom i ljutnjom. I roditelji i škola treba više da rade sa decom i da ih socijalizuju, ali s druge strane, i na školstvu je veliki pritisak.Sociolog Ratko Božović kaže da srednjoškolci imaju od koga da nauče takvo ponašanje dok gledaju našu javnu scenu:- Na TV je sve dozvoljeno, nema nikakvih ograda! Sve je veoma zabrinjavajuće. Nemojmo samo da se čudimo što su nam deca postala jednako loša kao mi.

Ministarstvo prosveteKRIVIČNO GONJENJEPovodom saznanja da neki učenici zloupotrebljavaju aplikaciju, Ministarstvo prosvete je saopštilo da ne postoji mogućnost da se ona zabrani „s obzirom na to da je cilj aplikacije komunikacija“.- Međutim, analizom informacija koje su na ovoj mreži uočeno je da neki od sadržaja mogu da se svrstaju pod dela ugrožavanja sigurnosti, rasne i druge diskriminacije, podsticanja mržnje, klevete, ugrožavanja sigurnosti, koja na osnovu lične tužbe mogu biti predmet krivičnog gonjenja - navodi se u saopštenju.

Ministar ŠarčevićBAHATE ĐAKE ĆEMO SLATI U DOMMinistar prosvete Mladen Šarčević najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nediscpilinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom! Istakao je za medije da će ministarstvo imati nultu toleranciju za nasilje u školama, da će novčano kažnjavati roditelje za neprimereno ponašanje dece.

ČINJENICE- Društvena mreža Baz ima 50.000 članova- Među korisnicima su školarci iz Srbije, Hrvatske i Makedonije- Kada instalirate Baz, prvo štriklirate da li idete u srednju školu ili na fakultet- Postovi se mogu lajkovati, dislajkovati i komentarisati- Na ovoj aplikaciji možete biti potpuno anonimni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track