"Biti Rimljanin" do avgusta u Skupštini grada
Foto: KURIR

Izložba

"Biti Rimljanin" do avgusta u Skupštini grada

Beograd -
tvorena je druga izložba projekta "Blago nama" Narodnog muzeja i Skupštine grada na kojoj je predstavljeno osam remek-dela koja oslikavaju epohu Rimskog carstva

BEOGRAD - U Skupštini Beograda danas je otvorena druga izložba projekta "Blago nama" Narodnog muzeja i Skupštine grada pod nazivom "Biti Rimljanin", na kojoj je predstavljeno osam remek dela koja oslikavaju epohu Rimskog carstva na ovim prostorima.

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin rekla je novinarima da eksponati izloženi u holu Skupštine grada svojim vizuelnim i estetskim sadržajem otkrivaju šta je to uticalo na lokalno stanovništvo Singidunuma i cele Gornje Mezije da se osećaju kao Rimljani.

Predmete iz zbirke Narodnog muzeja, koji će tokom jula i avgusta svakog vikenda u terminu od 10 do 17 sati moći da pogledaju zainteresovani posetioci, birali su stručnjaci, javnost i istaknuti sugrađani.

Ovoga puta, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac izabrao je vojni paradni oklop iz Ritopeka.Bronzane figurine Gladijatora i Akrobate izložene su zahvaljujući rezultatima glasanja posetilaca internet prezentacije i socijalnih mreža Narodnog muzeja, dok su Portret oca imperatora Trajana, dve maske sa paradnog šlema, Portret sveštenika iz Palmire i Antropomorfni sud - Lanternarius izbor autorke izložbe Deane Ratković.

"Blago nama" je projekat kojim Narodni muzej, gostujući u Skupštini grada Beograda, predstavlja različite periode istorije i različite identitete grada Beograda.

Projekat je pokrenut u aprilu izložbom "Sugrađanke" i trajaće do decembra 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track