Zapošljavanje osoba sa invaliditetom gotovo nemoguće
Foto: KURIR

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom gotovo nemoguće

Društvo -
Zakon o radu izjednačava osobe sa mentalnim invaliditetom sa osobama od 15 godina

BEOGRAD - U Srbiji je zapošljavanje osoba sa mentalnim invaliditetom gotovo nemoguće jer ih Zakon o radu izjednačava sa osobama od 15 godina, rečeno je na konferenciji Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Advokat Nikola Tomašević, koji je pomagao u projektu edukacije o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, rekao je da potrebno promeniti pravni okvir.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom se promoviše, ali te osobe su ipak dikriminisane prilikom zapošljavanja, rekao je Tomašević i naveo da pojedine međunarodne konvencije izjednačavaju osobe sa mentalnim invaliditeom sa osobama sa telesnim invaliditetom što u Srbije nije slučaj.

Anica Spasov iz Udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju "Naša kuća" rekla je da je rad dokaz vrednosti i da jedino kroz zapošljavanje osoba sa invaliditetom mogu biti prevaziđene predrasude koje postoje u svakom društvu.

Ona je istakla da je potrebna podrška na lokalnom nivou kako bi oživelo socijalno preduzetništvo.

Prema njenim rečima, mnoge osobe sa intelektualnim teškoćama su društveno isključene, nije im pružena mogućnost da se obrazuju i žrtve su predrasuda, a rad i zapošljavanje je nešto što im doprinosi osećaju društvene pripadnosti i nezavisnosti.

Na konferenciji je rečeno da je zapošljavanje osoba sa mentalnim teškoćama značajno i sa ekonomskog stanovišta, jer na taj način umesto primaoca socijalnih davanja te osobe postaju poreski obveznici.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom organizovala je devet radionica u Paraćinu, Zaječaru i Leskovcu kako bi promovisala zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pripremila je video spot koji će biti emitovan na TV stanicama, a čiji je moto "Radim = vredim".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track