(FOTO) ULIČNA RASVETA KOJA SE NE KVARI: Beograd dobio pametnu solarnu lampu
Foto: Promo

PRVA U SRBIJI I REGIONU

(FOTO) ULIČNA RASVETA KOJA SE NE KVARI: Beograd dobio pametnu solarnu lampu

Beograd -

BEOGRAD - Gradska opština Stari grad je na šetalištu ispred Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ postavila i pustila u rad prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji i regionu.

"Ono što je specifično i revolucionarno za ovu lampu jeste da se preko pametne tehnologije, odnosno softvera vrši kontrola i monitoring rada, bez potrebe za izlaskom na teren, a što je još važnije daljinsko upravnjanje omogućava da bez obzira na vremenske uslove, ona može da radi 365 dana u godini", rekao je Branko Živković, direktor kompanije i dodao da je plan da se u narednom periodu saradnja sa opštinom Stari grad nastavi i intezivira kako bi se i drugi urbani problemi rešavali u duhu energetske efikasnosti.

foto: Promo

Solarna ulična rasveta štedi novac, jer eliminiše račune za struju i troškove održavanja, a utiče na životnu sredinu jer umanjuje štetan uticaj ugljen dioksida.

Opština Stari grad prepoznala je neograničenu moć čiste solarne energije i sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu za učešće u projektu „Pametan grad“.

foto: Promo

"Često se dešava da nam se građani obraćaju sa molbama da se zameni sijalica ili popravi kvar na banderama. Prosečno se na popravku čeka između 3 i 5 dana, a za to vreme su ulice, parkovi ili igrališta neosvetljeni. Pametnom lampom se kvar rešava za nekoliko sekundi, a uštede koje bi se ostvarile usvajanjem ideja za „pametan grad“ bile bi ogromne. Zato pozivamo druge opštine, grad Beograd i ostale gradove da se pridruže projektu i da zaedničkim snagama i pametnim tehnologijama utičemo na uštede i životnu sredinu – rekao je predsednik opštine Stari grad i najavio da će za početak sva dečija igrališta na starom gradu dobiti pametnu rasvetu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Avalski toranj kakvog još nikada niste videli! Ekskluzivni snimci iz vazduha koji ostavljaju bez daha!

(Kurir.rs/Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track