DEVOJČICE ULAZE U PUBERTET RANIJE NEGO IKAD: Zbog hemikalija spremne za trudnoću već u vrtiću!
Foto: Profimedia

JEZIVO

DEVOJČICE ULAZE U PUBERTET RANIJE NEGO IKAD: Zbog hemikalija spremne za trudnoću već u vrtiću!

Društvo -

Usled promena u načinu života i ishrane, neke devojčice su u stanju da zatrudne već u vrtiću.

Sa šest godina Rebekino telo je počelo da se razvija na neuobičajen način. Njena majka Elen primetila je da se detetove grudi menjaju, ali činilo joj se da su i neke druge devojčice, bar one bucmastije, tu malo šire. Njenoj ćerki su, međutim, nikle i dlačice ispod pazuha.

„Ljudi su pretpostavljali da je mnogo starija, ali ponekad bi se ipak rasplakala, pa su nas gledali kao da misle: ‘Ma koliko to dete ima godina?’“, priča Elen, koja je na ovaj razgovor pristala pod uslovom da ostane anonimna.

Kada je test pokazao da starost Rebekinih kostiju iznosi deset i po godina, dečji endokrinolog joj je postavio dijagnozu - prevremeni pubertet. Pravi uzrok nije poznat, ali u pitanju je endokrini poremećaj izazvan ranim oslobađanjem hormona u mozgu - okolnost koja dete naglo baca u vrtlog seksualnog sazrevanja više godina pre nego što je to uobičajeno.

foto: Profimedia

Iznenadni seksualni razvoj ovako malog deteta za roditelje može da bude uznemirujuć. „Ćerka mi ima sedam godina i deset meseci, a grudi su počele da joj rastu u šestoj“, nedavno je na grupnom četu posvećenom ovom problemu napisala jedna majka.

Ona kaže da se i kod njene ćerke „emocije smenjuju kao na toboganu“, što je uobičajena žalba roditelja ovakve dece. Primećuju velika kolebanja raspoloženja, simptome nalik na PMS i druge „tinejdžerske emocije“ kod devojčica koje tek polaze u prvi razred - ili još mlađih...CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track