PRINUDNO ISELJAVANJE PORODICE VUKSANOVIĆ: Radio sam pošteno, a sad me izbacuju na ulicu
Foto: Printscreen

DRAMA

PRINUDNO ISELJAVANJE PORODICE VUKSANOVIĆ: Radio sam pošteno, a sad me izbacuju na ulicu

Beograd -

Nisam mogao ni u jednu partiju. Daj bože da ova deca samo dožive neki boljitak... Ja nemam ništa, ni penziju, a radio sam pošteno, kaže Zoran Vuksanović

Prava drama odvijala se juče na Autokomandi, u Prilepskoj 7, gde je bilo zakazano prinudno iseljenje porodice Vuksanović.

Ispred kuće porodice Vuksanović okupili su se juče građani, njihove komšije, kako bi sprečili da se porodica izbaci na ulicu. Građani su postavili barikade od kontejnera kako bi sprečili prinudno iseljavanje, a u Prilepskoj ulici bila je i policijska patrola.

Otimaju im kupljeno

Porodica Vuksanović je kuću, u kojoj živi više od osam decenija, obnavljala od svog novca, jer uslovi za život u njoj gotovo nisu postojali. Naime, oni su 1999. godine od opštine Savski venac otkupili deo vlasništva i pravo na korišćenje kuće u Prilepskoj ulici. Kada je kuća obnovljena i kada je njena tržišna vrednost porasla nekoliko puta, posle 80 godina, javili su se vlasnici preostalog dela kuće, a sud poništava ugovor opštine i Vuksanovića. Ipak, Vuksanovići nisu ulagali u kuću da bi zaradili prodajom, već da bi, jednostavno, imali gde da žive.

- Ceo život se borim da bi mi familija normalno živela. Zbog kuće sam ostao bez noge, zbog nerviranja... Zdravlje sam izgubio, rođenoj majci nisam rekao da sam izgubio nogu. Bez teksta sam, verujte. Nemam ništa ni protiv koga. Samo sam hteo normalno da živim, ništa više... Nismo mi ovde od juče, bili smo ovde kad su Nemci bombardovali Beograd. Ceo kraj nam je potpisao peticiju protiv iseljenja. Pitam se, zašto sam živeo?! Kada postanete invalid u najboljim godinama... šta meni treba? Ljudi me vole, zato su i došli da me podrže, da pomognu, hvala im od srca, hvala svima. Nisam mogao ni u jednu partiju. Daj bože da ova deca samo dožive neki boljitak... Ja nemam ništa, ni penziju, a radio sam pošteno... - kaže Zoran Vuksanović, koji naglašava da nema ništa protiv vlasnika preostalog dela kuće ni protiv države, ali da moraju i oni negde da žive.

foto: Printscreen

Teška sudbina invalida

Vojislav Vuksanović, sin Snežane Vuksanović, koja je vlasnica stana, rekao je za Insajder da je sa izvršiteljkom dogovoreno da se iseljenje odloži za tri meseca.

- Uspeli smo da kupimo još tri meseca zbog očevog teškog zdravstvenog stanja. Naime, njemu su samo pre 10 dana amputirali nogu i izvršiteljka je pristala da se izvršenje odloži - kaže 28-godišnji Vojislav.

Vlasništvo

KUĆA IZGRAĐENA 1929. GODINE

Kuća u kojoj živi porodica Vuksanović, i u kojoj su živeli njihovi preci od tridesetih godina, sagrađena je 1928. godine. Vlasništvo je bilo podeljeno između šest vlasnika, od kojih je jedan GO Savski venac.

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track