ZAVETNICI ZAPOČELI KAMPANJU: Jedan od prvih zadataka Memorijalni kompleks kod Nebojša Kule
Foto: Filip Plavčić

izbori u beogradu

ZAVETNICI ZAPOČELI KAMPANJU: Jedan od prvih zadataka Memorijalni kompleks kod Nebojša Kule

Beograd -

Zavetnici zvanično je započela danas kampanju za beogradske izbore sa mesta odbrane Beograda iz Prvog svetskog rata, a prva na listi, Milica Đurđević, rekla je da je nedopustivo da u Beogradu ne postoji spomenik herojima iz Prvog svetskog rata i majoru Dragutinu Gavriloviću.

"Zato će jedan od prvih zadataka Zavetnika na kulturno-istorijskom polju, ukoliko nam građani poklone poverenje za ulazak u gradsku vlast, biti otvaranje Memorijalnog kompleksa na prostoru kod Nebojšine kule, u okviru kojeg će se podići i spomenik majoru Gavriloviću", istakla je Đurđević, saopšteno je iz te liste.

Ona je rekla da je major Dragutin Gavrilović ostavio iza sebe zavetne reči da "obraz Beograda mora da bude svetao".

"Zato u najmanju ruku zaslužuje da mu se odužimo spomenikom", istakla je Đurđevićeva.

Ona je naglasila da je pomenuti prostor potpuno slobodan za takav jedan projekat i poručila da ta investicija ne bi puno koštala, a imala bi itekako veliki značaj za grad Beograd.

"Mi bismo se time odužili našim slavnim precima i istovremeno jedan od najlepših delova našeg grada koji trenutno izgleda prilično neugledno pretvorili u ozbiljan i savremeni spomen park", zaključila je Đurđevićeva.

Kandidat Zavetnika za gradsku Skupštinu, profesor Božidar Zečević, rekao je da sto godina od slavne pobede u Velikom ratu mi u Beogradu ne možemo naći nijedan spomenik posvećen herojima Prvog svetskog rata.

"Jedan postoji samo na Novom groblju ali on zbog lokacije nije dostupan javnosti i zato je neophodno da se uradi ili njegova kopija koja bi bila postavljena na mestu kod Nebojšine kule ili da se taj spomenik sa Novog groblja izmesti na prostor oko Nebojšine kule", objasnio je Zečević.

On je takođe istakao da na tom prostoru treba da postoji i Spomenik Večnoj vatri koja će uvek da gori kao što je to slučaj u mnogobrojnim evropskim gradovima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track